Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

«Για να με επιλέξει ο Μίκης, κάτι σημαίνει»



ΔΕΥΤΕΡΑ 16/03/2009
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου αρνείται τις ταμπέλες του τύπου «έντεχνο», «εμπορικό» και «λαϊκό» τραγούδι. Μετά τη συνεργασία της με την Ευανθία Ρεμπούτσικα στην «Πολίτικη κουζίνα», που της χάρισε τη μεγάλη επιτυχία «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές», συνεργάζεται τώρα με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Θα ερμηνεύσει μεγάλα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, όπως «Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Το τρένο φεύγει στις οχτώ», «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου», «Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά», «Ομορφη πόλη», «Αγάπη μου», από τα έργα «Επιτάφιος», «Τα λαϊκά», «Αρχιπέλαγος», «Ομορφη Πόλη», «Λιποτάκτες» και «Φαίδρα». Είναι τραγούδια που τα αντιμετωπίζει με δέος, αλλά και επαγγελματισμό, όπως μας λέει. Χαρακτηρίζει αυτή τη συνεργασία ως μια σημαντική στιγμή στη καριέρα της, αλλά δεν δέχεται τον όρο «στροφή», και αντιπαραθέτει ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη.
Θα τα ερμηνεύσει σε δύο συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αύριο και μεθαύριο, με τίτλο «Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης». Μαζί της στη σκηνή η Ηρώ.
Πώς δεχτήκατε την πρόταση για τη συνεργασία;
«Με απόλυτη χαρά. Ηταν πάρα πολύ σημαντική στιγμή για μένα να δεχτώ μια τέτοια πρόταση. Αλλά μετά ηρέμησα, και την είδα σοβαρά και με ευθύνη».
Πότε σας έγινε η πρόταση;
«Τον Ιούλιο. Η πρώτη επαφή έγινε τον Δεκαπενταύγουστο στην Ολυμπία με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που έχει τώρα τον συντονισμό της ορχήστρας».
Σας προκαλούν δέος αυτά τα έργα;
«Σίγουρα προκαλούν δέος. Είναι δύσκολα. Τα πάντα, όμως, τα φέρνω στα δικά μου δεδομένα και λειτουργώ όπως θα λειτουργούσα ούτως ή άλλως. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Αποτελούν παράλληλα και μια στροφή στην καριέρα σας;
«Τι εννοείτε;».
Από το λαϊκό στο έντεχο.
«Σε λάθος άνθρωπο κάνετε αυτή την ερώτηση. Δεν πιστεύω σε τέτοιες ταμπέλες. Ποτέ δεν πίστεψα. Πάντα έκανα αυτό που μου έδινε χαρά».
Δεν δέχεστε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εμπορικά τραγούδια και σ' αυτά που καλείστε να ερμηνεύσετε τώρα σ' αυτή τη συνεργασία;
«Ο όρος "εμπορικοί τραγουδιστές" χρησιμοποιείται από... ευγένεια, στην πραγματικότητα αυτοί που τον λένε εννοούν άλλα, χειρότερα πράγματα. Για μένα, όμως, όλοι οι τραγουδιστές είναι ίδιοι. Για να με επιλέξει ο Μ. Θεοδωράκης να πω τα τραγούδια του, κάτι σημαίνει αυτό. Και τι σημαίνει στροφή; Απ' όσο ξέρω, τα αυτοκίνητα στρίβουν. Οι άνθρωποι προχωράνε μπροστά. Προσθέτουν νέα πράγματα σε όσα έχουν κάνει, γίνονται πιο σοφοί και πιο σωστοί».
Δεν θα λέγατε ότι η συνεργασία σας με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», όπως και παλιότερα η συνεργασία σας με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, σας ανοίγει μια πόρτα σε ένα άλλο είδος τραγουδιού;
«Δεν με αφορά αυτή η πόρτα. Εγώ προχωράω μπροστά. Με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, μου πρότειναν μια συνεργασία και τη δέχτηκα. Εγινε, τελείωσε και συνέχισα. Και τώρα μού πρότειναν μια νέα συνεργασία. Τη δέχτηκα και προχωρώ».
Θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία σας με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»;
«Θα κάνουμε αυτές τις δύο συναυλίες. Δεν κάνω μακρινά όνειρα. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν ήξερα ότι θα ερμηνεύσω έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Προέκυψε και το δέχτηκα. Πιστεύω στο αυθόρμητο. Και προσπαθώ να αποδίδω όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο με το οποίο ασχολούμαι κάθε φορά».
Παρά τη δυσκολία του ρεπερτορίου, που θα τραγουδήσετε στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, δεν σταματήσατε τις νυχτερινές εμφανίσεις σας στην Αθήνα. Σας επιβάρυνε αυτό;
«Συνεχίζω κανονικά τις εμφανίσεις μου στο Βοτανικό από τον Οκτώβριο και παράλληλα έκανα πρόβες γι' αυτές τις δύο συναυλίες. Δεν με κούρασε η νύχτα. Δουλεύω στη νύχτα εδώ και 22 χρόνια. Είναι η δύναμή μου. Εχει σίγουρα αντιξοότητες, αλλά, πάλι, ποια δουλειά δεν έχει; Αλίμονο αν ο καθένας παρατούσε τη δουλειά του επειδή έχει δυσκολίες». *
Info
Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Τις συναυλίες οργανώνει η Ενωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας».
Το πρόγραμμα αφορά την αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της: έρωτα, αγάπη της μάνας, αδελφική αγάπη, αγάπη-φιλία. Γίνεται, έτσι, το μυστικό νήμα που ενώνει αποσπάσματα από έργα λαϊκά, λυρικά, μπαλάντες, ορατόρια και συμφωνικά.
Η Ηρώ θα τραγουδήσει τα τραγούδια «Οταν μια άνοιξη», «Ασμα Ασμάτων», «Ο κόσμος ξημερώνει», «Με κλειστά παράθυρα», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα», «Του μικρού βοριά», «Μάνα μου και Παναγιά», «Της αγάπης αίματα» κ.ά. Οι δύο τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν μαζί κάποια τραγούδια.
Εισιτήρια: εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία) και εκδοτήριο του ΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους, προς 60, 50, 40, 20 ευρώ και φοιτητικά προς 12 ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: