Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Λιανεμπόριο, οικοδομή και τουρισμός παρουσιάζουν σημαντική πτώση

Δευτέρα 16, Μαρτίου 2009
Κλάδοι - πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η οικοδομή και ο τουρισμός παρουσιάζουν σοβαρές αρρυθμίες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ανησυχητικό είναι το καρδιογράφημα και της αγοράς, με το λιανεμπόριο - κυρίως στους τομείς ένδυσης και υπόδησης - να έχει υποχωρήσει κατά 15 έως 20%. Μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς προβλέπουν ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση, το επόμενο εξάμηνο θα χαθούν 130 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Βαρόμετρο των εξελίξεων αποτελεί η φετινή τουριστική κίνηση , με τις μέχρι τώρα κρατήσεις να μην κινούνται στα επιθυμητά επίπεδα.
Στο κόκκινο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 2008 άφησε πίσω του μεγάλες πληγές σε όλους τους κλάδους τους λιανεμπορίου με πτώση των πωλήσεων κατά 10 με 15%.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δήχθηκαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που είχαν μείωση των πωλήσεων κατά 15,4%. Μάλιστα κάθε άλλο παρά σωσίβιο αποδεδείχθηκαν οι φετινές εκπτώσεις, καθώς η πτώση των πωλήσεων άγγιξε ακόμη και το 40%. Οι εμποροβιοτέχνες, αναμένουν ότι οι απολύσεις λόγω της ύφεσης στην αγορά θα αγγίξουν τις 130. ΟΟΟ απολύσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους .

Στη δίνη του κύκλωνα των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης εισέρχονται ο τουρισμός και η οικοδομική δραστηριότητα.

Κατά 15,4% μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες το 2008. Οι μελέτες νέων οικοδομικών αδειών μειώθηκαν κατά 25% τον Ιανουάριο, ενώ η ροη των εργασιών στις οικοδομές κατά 39%.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι ξενοδόχοι. Ήδη οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν υποχωρήσει κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και οι πληρότητες κατά 40%.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες αφού οι αντοχές τους να προχωρήσουν σε προσφορές είναι μειωμένες, την ώρα που το 50% των ξενοδοχείων είναι νοικιασμένα.

Μειωμένες κατά 3,9% ήταν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις τουριστών το διάστημα Ιανουάριου - Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένος ο δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων την ώρα που οι εκτιμήσεις μιλούν για 1,5 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις , που σημαίνει πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 20%, με τον τουρισμό να χάνει 2 δις ευρώ.

Για πτώση του τζίρου έως 30% τους τελευταίους μήνες μιλούν οι εστιάτορες που ήδη αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Την διαφημιστική καμπάνια της χωράς ύψους 60 εκατ. ευρώ επιστρατεύει το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, ενώ το κυβερνητικό πακέτο για τον τουρισμό περιλαμβάνει:

- άμεση επιστροφή από τις εφορίες του οφειλομένου ΦΠΑ
- μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5%
- τρία νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
- αυξάνεται κατά 21% ο αριθμός εισιτήριων για κοινωνικό τουρισμό.
- αύξηση κατά 50% των κονδυλίων προβολής της χώρας
- συγκράτηση των τιμών στην ακτοπλοΐα .

Πηγή:http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: