Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Εν ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Και είχαμε και τα μέτρα Παπαθανασίου, όπως είχαμε τα μέτρα Αλογοσκούφη και τόσων άλλων. Και είχαμε μέτρα φορολογικά, παρόλο που κάθε φορά ακούγαμε τα ίδια. Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί.

***

Όμως ο πνιγμένος απ’τα μαλλιά του πιάνεται κι όταν φτάνεις στο αμήν και δεν έχεις σωτηρία, επιβάλλεις μέτρα καλού-κακού κι όποιον πάρει ο χάρος.

***

Έτσι κι αυτή τη φορά πήραμε νέα μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, άλλοι μένοντας στον πάγο κι άλλοι συμβάλλοντας με τον οβολό τους.

***

Έτσι θα εξοικονομήσουμε περίπου 270 εκ. ευρώ, ούτε μια τρίχα απ’το ΤΕΜΠΠΕ δηλαδή κι επειδή είμαστε ευαίσθητη ως χώρα θα επιστρέψουμε και τα μισά περίπου στους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας υπό μορφή βοήθειας. Βοήθειά τους.

***

Κάτι είναι κι αυτό. Το να παίρνεις 0,70 λεπτά την ημέρα σε περίοδο κρίσης είναι γενναιοδωρία, άσχετα αν μετά βίας μπορείς να αγοράσεις ένα κουλούρι με μεγάλη ή μικρή τρύπα.

***

Βέβαια έχουμε και κάτι το πρωτότυπο. Τον κεφαλικό φόρο που δεν θα έμπαινε αλλά μπήκε και μάλιστα με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης.

Να πούμε όμως ότι εδώ έχουμε μια εξελιγμένη μορφή κεφαλικού φόρου καθότι δεν επιβάλλεται σ’ολους ανεξαρτήτως εισοδήματος αλλά κλιμακωτά και με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

***

Και ίσως δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση (αν και θα μπορούσε να αμβλυνθεί) ως προς την αναλογικότητά του αλλά είναι γενικώς λάθος ως προς τη φιλοσοφία του.

***

Πριν λίγους μήνες αυτή η ίδια κυβέρνηση απέρριψε σχεδόν το πολυσυζητημένο θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης που ήταν προ των θυρών με το σκεπτικό ότι ήταν αναχρονιστικό μέτρο και προφανώς άδικο.

***

Κάτι που δεν με βρίσκει σύμφωνο και επανειλημμένα διατύπωσα την άποψη ότι σ’ένα σύστημα ανίκανο και αναποτελεσματικό να συλλάβει τη φοροδιαφυγή η μόνη επιλογή είναι τα τεκμήρια και η δραστική ενεργοποίηση του πόθεν έσχες σε κάθε φορολογούμενο.

***

Ένα σύστημα λοιπόν που καταλογίζει έστω κατά προσέγγιση τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και επιχειρήθηκε κατά περιόδους στη χώρα μας και καταργήθηκε λόγω πολιτικού κόστους, βαπτίστηκε αναχρονιστικό, που πάει να πει όχι μοντέρνο λες και γεμίσαμε από γαλάζιους οικονομολόγους σύγχρονης οικονομικής σκέψης κι έχουμε πολλές λύσεις.

***

Έτσι λοιπόν επιστρατεύτηκε ο κεφαλικός φόρος ως σύγχρονος τρόπος απονομής φορολογικής δικαιοσύνης, πραγματικά ένα πρωτόγονο μέσο, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της φεουδαρχίας.

***

Στην προκειμένη περίπτωση του κεφαλικού φόρου το κράτος δεν λειτουργεί βέβαια σαν μια οργανωμένη οντότητα αλλά σαν ένας θρησκευόμενος τύπος επικεφαλής εράνου που στο όνομα μιας κάποιας σωτηρίας εισπράττει, πάντα με τη μορφή ενός καταναγκασμού άμεσου ή έμμεσου.

***

Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η χώρα βρίσκεται σε μια γενική κατάσταση ραθυμίας, η πολιτική ηγεσία δεν έχει την τόλμη να σπάσει τα δεσμά των παραθεσμών, των παράπλευρων δρόμων της οικονομίας, των προνομίων.

Επιδίωξή της είναι να διατηρηθεί στην εξουσία και το επιτυγχάνει εξυπηρετώντας συνωστισμένα συμφέροντα μικρά ή μεγάλα.

''ΚΡΑΧΤΗΣ΄΄

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: