Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Σχέδιο σωτηρίας μας, εν αγνοία μας



Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΡΟΪΤΕΡ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ) ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Σχέδιο σωτηρίας μας, εν αγνοία μας

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Στον ύπνο φαίνεται έχει πιάσει Ελλάδα και Ιρλανδία σχέδιο διάσωσης που έχουν ήδη στα σκαριά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

Το πρακτορείο μετέδωσε χθες, με την ένδειξη «αποκλειστικό», ανταπόκριση από το Βερολίνο, η οποία επικαλούμενη δήλωση του Γερμανού βουλευτή Οτο Μπέρνχαρντ, που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για διάσωση χωρών που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, φωτογραφίζοντας Ελλάδα και Ιρλανδία.

«Υπάρχει σχέδιο», δηλώνει στο Ρόιτερ ο Γερμανός βουλευτής, που προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει για τις διαδικασίες. Η βασική του φιλοσοφία είναι: "Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πτωχεύσει"».

Διέψευσε τα περί σχεδίου σωτηρίας των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Σε συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες είπε λακωνικά για το θέμα: «Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, ούτε απόφαση».

Σκληρότερο από των Βρυξελλών

Ο κ. Μπέρνχαρντ αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι ένα τέτοιο σχέδιο, αν εφαρμοστεί, θα προβλέπει ακόμη σκληρότερη «επιτήρηση» από αυτή των Βρυξελλών. «Θα κοιτάξουμε με ιδιαίτερη προσοχή παλαιότερα αμαρτήματα», δηλώνει, επικεντρώνοντας πάντως την αυστηρότητά του περισσότερο προς την Ιρλανδία, «που είναι στη χειρότερη θέση από όλους», ακολουθούμενη από την Ελλάδα.

Ο κ. Μπέρνχαρντ τονίζει ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί ήδη ειδικό ταμείο στην ΕΚΤ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκταμιεύσει ποσά για τη χώρα που κινδυνεύει μέσα σε 24 ώρες. Η ΕΚΤ πάντως διέψευσε την πληροφορία. «Η πληροφορία που μεταδόθηκε για την ΕΚΤ δεν ευσταθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

«Μόνοι τα προβλήματά μας»

Η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ φαίνεται να έπιασε στον ύπνο τα υπουργεία Οικονομικών Ελλάδας και Ιρλανδίας. Κύκλοι του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, δήλωναν χθες στην «Ε» για το θέμα αυτό ότι «έχει ξεκαθαριστεί πως κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της», και τόνιζαν: «Δεν έχουμε πρόβλημα δανεισμού. Μπορούμε να βρούμε κεφάλαια από την αγορά». Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ότι δεν βρίσκει η χώρα μας νέα κεφάλαια, αλλά το ότι τα κεφάλαια αυτά οι ενδιαφερόμενοι προσφέρονται να τα δανείσουν με πολύ υψηλότερο επιτόκιο, έως και 6%, το οποίο είναι διπλάσιο από το επιτόκιο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων.

Το ίδιο το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλείται δήλωση εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει καν ανάγκη από πακέτο σωτηρίας. «Οπως κατ' επανάληψη έχουμε πει, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιου είδους πρόβλημα (σ.σ. ανάγκης ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης)».

Σε ανάλογο κλίμα, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν συζητήσει τέτοιο θέμα. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2009
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: