Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«Δώρο» Πούτιν σε Ελλάδα με άρση του εμπάργο

..

Πρόταση για άρση του εμπάργκο της Ρωσίας σε Ελλάδα και Κύπρο κατέθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής μετά από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, ενώ την ίδια ώρα το Κρεμλίνο αποφάσισε επέκταση του εμπάργκο για τη Δύση μέχρι τον Ιούνιο του 2016. «Πρέπει να υπολογίσουμε τις θέσεις αυτών των κρατών με τις οποίες έχουμε διαμορφώσει, όχι μόνο καλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και πολιτικές σχέσεις» τόνισε η Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο σημειολογικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς έρχεται τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται απευθείας με τους θεσμούς για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων. 
«Η Ρωσία θα πρέπει να υπολογίσει κατά την επεξεργασία των απαντητικών της μέτρων στις κυρώσεις της Ε.Ε., τις θέσεις εκείνων των χωρών, με τις οποίες έχουν διαμορφωθεί καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου» - δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Η κα Ματβιένκο διαπίστωσε με θλίψη ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, παρατάθηκαν την Δευτέρα που μας πέρασε, και διαβεβαίωσε ότι "η Ρωσία θα λάβει τις δικές της απαντητικές, κατάλληλες, ισορροπημένες αντικυρώσεις”, επί των οποίων τώρα εργάζεται η ρωσική κυβέρνηση.
Ωστόσο η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης της αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών κρατών. "Νομίζω, παρ’ όλ’ αυτά, ότι επεξεργαζόμενοι την πολιτική των αντικυρώσεων, πρέπει να υπολογίσουμε τις θέσεις μιας σειράς κρατών, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με τις οποίες έχουμε διαμορφώσει, όχι μόνο καλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και πολιτικές σχέσεις - χώρες οι οποίες δραστήρια τάσσονται κατά της πολιτικής των κυρώσεων”, είπε η Ρωσίδα πολιτικός και πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "τέτοια κράτη πρέπει να τα υποστηρίξουμε».
Η επικεφαλής των Ρώσων γερουσιαστών, ζήτησε πάντως να υπάρχει αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης εισαγωγών σειράς προϊόντων από την ΕΕ, αναφέροντας ότι οι ρωσικές αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων, παρατηρούν αυξημένες εξαγωγές, για παράδειγμα, μήλων από την Εσθονία, στα οποία ως χώρα προέλευσης αναφέρεται η Ν.Αφρική - ενώ «είναι ολοφάνερο ότι έχουν πολωνική προέλευση».
«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να παραβιάζονται οι αντικυρώσεις που υιοθετούμε - και υπ’ αυτήν την έννοια πρέπει να αυξήσουμε την απαιτητικότητα και τον έλεγχο στα σύνορα και να μην επιτρέπουμε την απάτη”, είπε η Β.Ματβιένκο, θυμίζοντας ότι "σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ, εκεί υπάρχει αυστηρός έλεγχος».
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξάντρ Τκατσόφ, όπως τις μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, το υπουργείο του κατέθεσε πρόταση να απαγορευτεί η εισαγωγή σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κονσέρβες ψαρικών, ακόμη και προϊόντα ανθοκομίας από τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος νωρίτερα διέψευσε ότι οι νέες λίστες θα περιλαμβάνουν είδη σοκολατοποιίας.
Ο κ. Τκατσόφ μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις της ΕΕ, η παράταση των οποίων επιδρά «ως βάλσαμο στην ψυχή μας, διότι βλέπουμε πως επηρεάζουν θετικά και υποστηρίζουν την οικονομία μας, πρωτίστως τον αγροτικό τομέα».
Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: