Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μαξίμου: Αδύνατον να συμφωνήσουμε με την πρόταση των θεσμών

..

Σε απόρριψη της νέας πρότασης των θεσμών προς την Αθήνα προέβη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, προτείνεται ουσιαστικά μεταφορά των βαρών «σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». 
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
Οπως επισημαίνεται, «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι θεσμοί επιμένουν για μείωση συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση εισφοράς υγείας απο συνταξιούχους απο 4% σε 6%. Για τον ΦΠΑ συμφωνούν με 3 συντελεστές αλλά επιμένουν για μετάταξη της εστίασης στο 23%.
Η αντιπρόταση και οι ενστάσεις των θεσμών προκάλεσαν άλλωστε, το πρωί της Τετάρτης, την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τους θεσμούς για «περίεργη στάση», υποστηρίζοντας ότι είτε δεν θέλουν να επιτευχθεί η συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: