Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Γιατί η Λαγκάρντ ναρκοθετεί τη συμφωνία


..

Η νέα κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-δανειστών και το ενδεχομενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία, ξεκίνησε από τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ για να προσχωρήσει τελικά σ' αυτές και η Γερμανία. Το σχοινί στα άκρα είναι αποφασισμένο να τραβήξει η Κριστίν Λαγκάρντ καθώς έχει πειστεί από τον Πολ Τόμσεν που την συνοδεύει παντού ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις της Αθήνας δεν θα αποδώσουν και ότι δεν είναι αξιόπιστες για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Αθήνας, το φθινόπωρο θα βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο», επισημαίνουν κύκλοι του Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι υπό της παρούσες συνθήκες δεν θα προσυπογράψει μία συμφωνία για την Ελλάδα, την ώρα που το Βερολίνο λέει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα.
Ομως οι λογοι δεν είναι μόνο τεχνικοί, δηλαδή το ΔΝΤ δεν φοβάται μόνο ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η σκληρή στάση της Κριστίν Λαγκάρντ οφείλεται και σε πολιτικούς λόγους. Το 2016 ολοκληρώνεται η θητεία της στο ΔΝΤ και πιθανότατα το ενδιαφέρον της είναι να διεκδικήσει εκ νέου την θέση της διευθύντριας του Ταμείου. Αυτοί που ξέρουν καλά τις εσωτερικές ισορροπίες στο Ταμείο λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δεν κάνει εκπτώσεις και ότι μπορεί να είναι σκληρή με την Ευρώπη, αρχής γενομένης με την Ελλάδα, προκειμένου αν συμμετέχει στην κούρσα της διαδοχής να μην δεχτεί επικρίσεις από τους εκπροσώπους των μη ευρωπαϊκών χωρών στο Ταμείο ότι δεν υπερασπίστηκε επαρκώς όταν έπρεπε τα συμφέροντά του οργανισμού.
Είναι πάντως ενδιαφέρον το στοιχείο ότι παρά την ανυποχώρητη στάση του Ταμείο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει την διαβεβαίωση προς το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού ότι η χώρα θα πληρώσει κανονικά την δόση στις 30 Ιουνίου, γεγονός που γεννά ερωτηματικά.
Το ελληνικό χρέος
Αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την βιωσιμότητα του χρέους που θέτει και το ΔΝΤ χωρίς να πιέζει όμως όπως αναμενόταν τους Ευρωπαίους, οι πληροφορίες  λένε οτι το ΔΝΤ σε συντονισμό με το Βερολίνο έχουν προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό μια αναφορά στο κείμενο της τελικής συμφωνίας που θα έχει να κάνει με την συμφωνίαα του Νοεμβρίου 2012.
Οτι δηλαδή αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα που της ζητούνται, τότε θα τεθεί ξανά και το ζήτημα του χρέους. Πρακτικά αυτο σημαίνει οτι το ΔΝΤ πιέζει με ανταλλάγματα το θέμα του χρέους την Αθηνα να εφαρμόσει τα μέτρα που την ζητάει με την προοπτική κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες και εφόσον αποδειχθεί σε ποιο βαθμό έχουν αποδώσει τα μέτρα αυτα, να τεθεί στο τραπέζι η συζήτηση της βιωσιμότητας. Θέση που βολεύει πλήρως και τους Ευρωπαίους που αυτή την στιγμή αποκλείουν κάθε συζήτηση θέλοντας να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας την για το απώτερο μέλλον ή κοινώς ακολουθώντας την λογική του "βλέποντας και κάνοντας" για το ελληνικό χρέος.
Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: