..

Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επιπέδο με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup. Είχαν προηγηθεί στις 7 το πρωί της Πέμπτης οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πήγη ήταν «εποικοδομητικές».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις τροποποιημένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αφότου νωρίτερα οι πιστωτές απέρριψαν ορισμένα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στο μέτωπο του ασφαλιστικού συστήματος.
Επιπλέον, ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας παραμένει το αίτημα της Αθήνας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, με τους ευρωπαίους εταίρους να αρνούνται έως τώρα να προσφέρουν κάποια συγκεκριμένη δέσμευση και να θέτουν ούτως ή άλλως ως προϋπόθεση την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις που έχει παρουσιάσει, κι ενώ το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στους δανειστές, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή απόρριψη δημοσιονομικών ισοδύναμων και για άρνηση που εγείρει ερωτήματα για τα κίνητρα των θεσμών.
Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι πλέον ιδιαίτερα στενά, με δεδομένο ότι το Eurogroup, που συνεδριάζει εκ νέου στις 14:00, έχει ζητήσει να λάβει ένα κείμενο με συμφωνημένα μέτρα έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος. De facto διορία για συμφωνία είναι η 30ή Ιουνίου, οπότε εκπνέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθεί δόση 1,5 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η νέα συνεδρίαση του Eurogroup – τέταρτη σε διάστημα μια εβδομάδας – προγραμματίστηκε αφού η σύσκεψη της Τετάρτης διακόπηκε σε χρόνο ρεκόρ, μετά από μια μόλις ώρα, καθότι οι πρώτες 5ωρες διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι δεν κατέληξαν σε κάποιο κοινά αποδεκτά κείμενο, που θα μπορούσε να τεθεί προς τεχνική αξιολόγηση στους υπουργούς Οικονομικών.
Στόχος των πυρετωδών συζητήσεων της Πέμπτης είναι πλέον να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup, που θα επιτρέψει στη συνέχεια την επικύρωση της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα ακολουθήσει.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος», έγραψε το πρωί της Πέμπτης, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Là où il y a une volonté, il y a un chemin