...
Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες
Τελεσίγραφο για τελική πρόταση ως τις 12 π.μ. μπροστά σε σκηνικό αδιαλλαξίας- Ολες οι εξελίξεις
Ολα για όλα στις Βρυξέλλες
Το χρέος στο τραπέζι της Ευρώπης
Σκηνικό αδιαλλαξίας διαμορφώνεται πλέον στο πεδίο των διαπραγματεύσεων αφού οι δανειστές μετά την κατάθεση της πρότασης σοκ εμμένουν στην υιοθέτησή της, υπαναχωρώντας από όσα έλεγαν δημοσίως τη Δευτέρα, όταν χαρακτήριζαν την ελληνική πρόταση ως «καλή βάση συζήτησης».
Λίγα λεπτά μετά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας σε επίπεδο κορυφής, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έθεσαν οι εταίροι, ώστε ως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (11 ώρα Βελγίου) να υπάρχει προσχέδιο για την τελική διαπραγμάτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 7 το πρωί της Πέμπτης, ενώ για τις 10 έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει νέος, τρίτος, γύρος συζητήσεων σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας. Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο κλήθηκε να μετάσχει, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Πριν από λίγο (στις δυόμισι τα ξημερώματα της Πέμπτης) κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινούσαν από νωρίς το πρωί να εργάζονται ερμηνεύεται ως σαφής διάθεση και από τις δύο πλευρές να βρεθεί τελικά μια φόρμουλα για συμφωνία, έστω και την ύστατη ώρα.
Νωρίτερα, περίπου στις 8 το βράδυ, είχε ολοκληρωθεί η εξάωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση διεκόπη προκειμένου να αρχίσει το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου όπως αναμενόταν δεν κράτησε πολύ. Το Eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του την Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι. Πολύ πιθανή θεωρείται η σύγκλιση νέας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, την Παρασκευή.
Ενδεικτικό του δραματικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων είναι όσα ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης. «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».
«Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε η κυβερνητική πηγή.
Ελληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στην βελγική πρωτεύουσα χαρακτήρισαν νωρίτερα «βαρβαρότητες» τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Η νέα πρότασή τους περιλαμβάνει περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, τα οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιπλέον φέρεται να αποσύρει και τις προβλέψεις για αύξηση εισφορών στις συντάξεις από τη δική της πρόταση.
Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες, ενώ νωρίτερα (στις 5 το απόγευμα) πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρουν ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιο» και «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία». Το πρακτορείο επικαλέσθηκε αξιωματούχο των δανειστών.
Λίγο πριν από τις 7 μ.μ., έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «η πρόταση των δανειστών δεν είναι αποδεκτή με την παρούσα μορφή».
Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Αθήνα συνεχίζει να ελπίζει για μια συμφωνία με τους δανειστές σήμερα ή αύριο» και συμπλήρωσε ότι «η Αθήνα θέλει συζήτηση για το χρέος, αλλά οι δανειστές θέλουν πρώτα συμφωνία για μεταρρυθμίσεις».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Οι ενστάσεις
Η σοβαρή εμπλοκή που δημιουργήθηκε «στο παρά πέντε» της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, εντείνεται μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν στην πρόταση της κυβέρνησης με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι οι αντιρρήσεις των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς και αυτό αποτυπώνεται σε όσα έλεγε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός νωρίτερα, ότι δηλαδή «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Η σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να περιοριστεί η αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ προτείνει ως αντιστάθμισμα μέτρα που επιβαρύνουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Αυτό το δεδομένο είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντάται με τους επικεφαλής των δανειστών - Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - προκειμένου να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια.
Στόχος των κρατών μελών της ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι στη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα όπως ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως αποτιμάται από το Ταμείο, θα επιτείνει την ύφεση και θα εκτινάξει την ανεργία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος των συναντήσεων του κ. Τσίπρα που βρίσκονται σε εξέλιξη (άρχισαν στις 2 το μεσημέρι) είναι να είναι όλα έτοιμα το βράδυ που θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, παρόντες στις συναντήσεις επίσης θα είναι ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις του ΔΝΤ αφορούν δύο σημεία: Πρώτον, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Δεύτερον, το μείγμα του πακέτου που θεωρούν ότι είναι υφεσιακό καθώς επικρατούν οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές αμφισβητούν ότι θα εισπραχθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το δεύτερο εξάμηνο.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΤΙ ΦΟΡΩΝ.
Επίσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλουν μια ανακατανομή των βαρών, ώστε να περιοριστεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Υποστηρίζουν ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τους φόρους στην περικοπή δαπανών. Ακόμα, θέλουν να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θεωρούν ότι υποβαθμίζει η ελληνική πρόταση.
Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργησή τους ή κάποιων από αυτές. Το ίδιο το κείμενο των ελληνικών προτάσεων, άλλωστε, κάνει αναφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών, τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει - όπως φαίνεται - να ανακαλέσει. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις με τον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών (13%), τον οποίον θέλουν να εξισωθεί με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών (26%).
Πηγή των δανειστών έκανε αναφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο αρχικός στόχος ήταν να καταργηθούν οι ανισότητες και να επιτραπεί ευελιξία, έτσι ώστε η αμοιβή να συνδέεται με τις ικανότητες, την απόδοση και την ευθύνη του υπαλλήλου.
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου