Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ κρίνει τα πάντα

..

Η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ κρίνει τα πάντα
Συζήτηση σε διμερές επίπεδο στο Βερολίνο λίγες ημέρες έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής
Η τελευταία φορά που επικοινώνησαν ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ήταν η 19η Φεβρουαρίου.

Η επικοινωνία τότε είχε γίνει με πρωτοβουλία του ιδίου του κ. Τσίπρα και στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στην οποία είχαν φτάσει οι σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, έπειτα από δύο δραματικές συνεδριάσεις του eurogroup και ενώ η πίεση προς την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση εντεινόταν με στόχο την υπογραφή μίας συμφωνίας παράτασης της δανειοδότησης.

Στο τρίτο eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η συμφωνία υπογράφηκε ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Μέρκελ είχε διαμηνύσει στον Αλ. Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στη διάθεσή της όσο χρόνο νόμιζε έως εκείνη την στιγμή.

Εκτοτε, οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περιέλθει στην χειρότερη δυνατή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ειδικότερα οι σχέσεις Βαρουφάκη - Σόιμπλε δεν προμηνύουν καμία διέξοδο και καμία βελτίωση της προοπτικής συνεννόησης.
Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία αλλιώς ερμηνεύουν στην Αθήνα και αλλιώς στο Βερολίνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο «παιχνίδι» μπήκε το απόγευμα της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ. Τηλέφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου και προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο στις 23 Μαρτίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της 19ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν όλες οι επισκέψεις ελλήνων πρωθυπουργών στο Βερολίνο (του Γ. Παπανδρέου το 2010 και του Αντ. Σαμαρά το 2012 και το 2014) αποτέλεσαν αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων.

Η παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου συνιστά πρωτοβουλία καθοριστικής σημασίας, καθώς υπάρχουν κύκλοι στο Βερολίνο και στην Αθήνα, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη και το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με συζητήσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Αποδεχόμενος πάντως την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει άλλη μία προεκλογική του δέσμευση: ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει διμερώς για το ελληνικό ζήτημα και ότι δεν αναγνωρίζει στην καγκελάριο Μέρκελ κάποιο ειδικό ρόλο. Ηδη άλλωστε σε συνέντευξή του στο Spiegel προ ημερών είχε δηλώσει ότι αν δεχόταν πρόσκληση να επισκεφθεί την καγκελαρία θα την αποδεχόταν ευχαρίστως.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου, η πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης, κάτι το οποίο επισήμανε από την Δευτέρα το μεσημέρι και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργ. Σχοινάς από τις Βρυξέλλες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ συνιστά την καθοριστικότερη έως σήμερα εξέλιξη της μετεκλογικής περιόδου.

Ερχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία έπειτα από όσα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει προ δύο εβδομάδων στην ΚΕ, κορυφαία στελέχη του κόμματός του στην ευρωβουλή (Δ. Παπαδημούλης) και στην κυβέρνηση (Π. Σκουρλέτης), επαναφέρουν με ένταση τα σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της πιστωτικής ασφυξίας.
Σημειωτέον ότι σε διεθνή δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πιστωτικής ασφυξίας, δεδεομένου ότι εντός της εβδομάδας έχει ήδη κεταβληθεί μία δόση 588 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και εκκρεμεί η καταβολή άλλης μίας, ύψους 336 εκατ. την ερχόμενη Παρασκευή. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: