Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών για τους ένστολους

..

ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΣτΕ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών για τους ένστολους

Να καταβάλλει ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικων το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας, που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.
ΣτΕ: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών για τους ένστολους

Ειδικότερα, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Σωτήρη Ρίζο και με μέλη τους συμβούλους Επικρατείας, Ευθύμιο Αντωνόπουλο και Παναγιώτα Καρλή (η τελευταία είναι εισηγήτρια των υποθέσεων, ενώ μειοψήφησε σε όλες τις αποφάσεις), υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ σε κάθε μια από τις τέσσερις ομοσπονδίες κ.λπ. των ενστόλων.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ περίπου ένα χρόνο πριν έκρινε ομόφωνα (απόφαση 2192-2196/2014, κ.λπ.) ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Μετά από εμβόλιμες αποφάσεις της τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σήμερα στις αποφάσεις της επισημαίνει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους, αφού οι αναπροσαρμοσμένες αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου 2012».

Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, από τον ίδιο το νόμο 4093/2012 που «προβλέπει μερική, κατά το ήμισυ περίπου, καταβολή», ενώ παράλληλα αυτό προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, αλλά και από τη συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα όμως, η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου νόμου «άρχισε ικανό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της διαδικασίας συμμόρφωσης ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου του ΣτΕ».

Κατόπιν αυτών τα γεγονότα αυτά, αναφέρει η επιτροπή, «επιτρέπουν και επιβάλλουν στον Συμβούλιο να διαγνώσει τη μη συμμόρφωση, χωρίς να είναι ανάγκη να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου 4307/2014».

Έτσι το ΣτΕ έκρινε ότι «συντρέχει επομένων νόμιμος λόγος προσδιορισμού ενός χρηματικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τελικά, η τριμελής Επιτροπή, «συνεκτιμώντας τις εν γένει συνθήκες της μη συμμορφώσεως, προσδιορίζει το ποσό της κυρώσεως σε 50.000 ευρώ» για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Οι δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ακόμη, ότι και μετά την επιβολή των χρηματικών κυρώσεων «παραμένει ακέραιη «η υποχρέωση της διοίκησης να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Αντίθετα, το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους, την αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και του Συνδέσμου Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: