Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εκκληση Ντράγκι για «κβαντικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

..

Εκκληση Ντράγκι για «κβαντικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ «ανακάμπτει σταθερά» εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ «ανακάμπτει σταθερά» εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και απηύθυνε έκκληση για ένα «κβαντικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με τις χώρες να μοιράζονται μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας τους.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Ντράγκι εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομόλόγων, μαζί με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, βοηθούν στην ανάπτυξη.

«Οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη εδραιώνεται», δήλωσε ο Ντράγκι, βάσει κειμένου ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο που επικαλείται το Reuters.

«Η εμπιστοσύνη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές αυξάνεται. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Και ο τραπεζικός δανεισμός βελτιώνεται τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά» είπε.

Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν μπορούν να επαναπαυτούν στις δάφνες τους, δήλωσε ο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι οι οικονομίες και τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ζώνης δεν έχουν συγκλίνει αρκετά.

«Αυτός είναι ο λόγος που όταν υπάρχει ένα σοβαρό σοκ σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ, οι ερωτήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ένωσης εξακολουθούν να προκύπτουν», πρόσθεσε, πιέζοντας τις χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης έχουν «σπάσει» επανειλημμένως, προσκαλώντας εντάσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.

Ο ίδιος πρότεινε βαθύτερη θεσμική ολοκλήρωση, πιο κοινή κυριαρχία και ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες της.

«Εν ολίγοις, το συμπέρασμά μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κβαντικό άλμα στη θεσμική σύγκλιση», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Πρέπει να περάσουμε από ένα σύστημα κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών προς την εθνική οικονομική πολιτική, σε ένα σύστημα περαιτέρω μοιράσματος της κυριαρχίας μέσα από κοινούς θεσμούς», συμπλήρωσε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: