Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Έντονη η αντίδραση Αθήνας στο Τουρκικό ΝΟΤΑΜ για το Αιγαίο

..

Έντονη η αντίδραση Αθήνας στο Τουρκικό ΝΟΤΑΜ για το Αιγαίο.
Την έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης προκάλεσε η αγγελια (ΝΟΤΑΜ) της Τουρκίας που δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία. Διάβημα έγινε απόψε και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

• Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

• Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.

• Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο

• Το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.

• Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται για αβλεψία των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί, θεωρητικά, τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.

• Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
- See more at: http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: