Εμπλεκόταν στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου


..

Εμπλεκόταν στις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου.
Τι καταδεικνύουν σχετικά δικαστικά έγγραφα για τον «τζιχαντιστή Τζον»
Ο Εμουάζι φέρεται πως συμμετείχε στη δεύτερη σειρά εκρήξεων στο μετρό του Λονδίνου, στις 21 Ιουλίου του 2005, κατά τις οποίες όμως δεν υπήρξαν νεκροί

Εμπλοκή στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο είχε ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο δήμιος του Ισλαμικού Κράτους, γνωστός ως «τζιχαντιστής Τζον», όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός «Observer». Ειδικότερα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση η βρετανική εφημερίδα, ο Εμουάζι φέρεται πως συμμετείχε στη δεύτερη σειρά εκρήξεων στο μετρό του Λονδίνου, στις 21 Ιουλίου του 2005, κατά τις οποίες όμως δεν υπήρξαν νεκροί. Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει, συγκεκριμένα, ότι ο δήμιος Τζον ανήκε από τότε σε τρομοκρατική οργάνωση, ηγετικό στέλεχος της οποίας είχε την ημέρα των επιθέσεων τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χουσεΐν Οσμάν, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, κατηγορούμενος για βομβιστική επίθεση στον σταθμό Σέφερντ Μπους.

Άλλες αποκαλύψεις και ερωτήματα
Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν, επίσης, ότι συνεργάτες της 12μελούς τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε σπείρει το 2005 τον πανικό στο Δυτικό Λονδίνο συμμετείχε μαζί με τους τέσσερεις δράστες της επίθεσης της 21ης Ιουλίου σε εκπαίδευση σε στρατόπεδο στην Κάμπρια, στη Βορειοδυτική Αγγλία, ένα χρόνο πριν από τις επιθέσεις. Οι αποκαλύψεις εγείρουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με το πώς ο Εμουάζι κατάφερε να διαφύγει του ελέγχου των υπηρεσιών ασφαλείας και να βγει από τη χώρα το 2013 με πλαστά έγγραφα, για να ενταχθεί ένα χρόνο μετά στο Ισλαμικό Κράτος και να γίνει ο νούμερο ένα καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο.

Υπό παρακολούθηση συγγενείς του Εμουάζι
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Αρχές του Κουβέιτ έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση τους συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Al-Qabas». «Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να τους παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε πόσοι συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι βρίσκονται στο Κουβέιτ και οι Αρχές σιωπούν σχετικά με το ζήτημα αυτό. Μια άλλη εφημερίδα, η «AlRai», αναφέρει από την πλευρά της, επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, πως ο πατέρας του ύποπτου τζιχαντιστή, ο Τζάσεμ Αμπντελκάριμ, ο οποίος έχει επίσης βρετανική υπηκοότητα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κουβέιτ και θα κληθεί σύντομα από τις Αρχές.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ιρακινής καταγωγής και γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ζητήσει, ως απάτριδες, την κουβεϊτιανή υπηκοότητα. Μετά την αναχώρησή του από τη Βρετανία, ο ύποπτος τζιχαντιστής επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κουβέιτ, για τελευταία φορά το 2010. Είχε αφιχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010 και είχε παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 26 Απριλίου, υποστηρίζει η εφημερίδα. Είχε φθάσει τότε προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε ζητήσει βίζα, χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό του. Όμως το 2014 τού είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Κουβέιτ, επειδή το όνομά του είχε συνδεθεί με τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.
http://www.sigmalive.com