Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία ή ρήξη; Παρουσία Λαγκάρντ και το σημερινό Eurogroup

..
Συμφωνία ή ρήξη; Παρουσία Λαγκάρντ και το σημερινό Eurogroup - Κείμενο συμφωνίας με ... παρενθέσεις - Που αποσκοπούν οι πολεμικοί τόνοι του Σόιμπλε
- Το Euroworking Group καταθέτει σχέδιο συμφωνίας που θα συζητηθεί στις τέσσερις το μεσημέρι από τους υπουργούς Οικονομικών
- Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει φράσεις με αγκύλες και παρενθέσεις που πρέπει να συζητηθούν
- Παράθυρο συμφωνίας βλέπουν πολλοί Ευρωπαίοι και θεωρούν τον “πόλεμο” της Γερμανίας ως κινήσεις τακτικής
- Κρίσιμες στιγμές με την ΕΚΤ έτοιμη για όλα ενόψει συμφωνίας ή ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές

Σημαντική η πρόοδος που σημειώθηκε στο euroworking group χθες. Όλα δείχνουν ότι παρά τους υψηλούς τόνους μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας υπάρχουν σημεία σύγκλισης τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν και να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές επιτροπές κατέληξαν σε μια πρόταση η οποία δεν θεωρείται τελική ωστόσο μπορεί να τύχει επεξεργασίας από τους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν σήμερα στις τέσσερις το μεσημέρι και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο περιλαμβάνει κάποια σημεία σε αγκύλες τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν στο Eurogroup ωστόσο η αίσθηση όλων είναι ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες το euroworking group κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο μπορούν να δεχθούν ως βάση διαπραγμάτευσης και οι Γερμανοί.

Μάλιστα έμπειροι διπλωμάτες που γνωρίζουν τις τακτικές των Βρυξελλών ανέφεραν ως προς την τακτική Σόιμπλε πως δεν ανησυχούν καθώς πρόκειται για κλασική τακτική πιέσεων ώστε η Γερμανία να κάνει τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις.
Μάλιστα κάποιοι συμπλήρωσαν με νόημα ότι τα νέα δεδομένα και η νέα διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας προκάλεσαν νέα τακτική πιο υψηλών τόνων από τη Γερμανική πλευρά που ακόμη και με απειλές προσπάθησε να κινητοποιήσει τους δικούς της συμμάχους.

Σκληρή διαπραγμάτευση και ο φόβος ατυχήματος

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά. Αντιθέτως πρέπει να τηρηθοπύν από όλους λεπτές ισορροπίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις λένε πολλοί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος.
Κανείς δεν θέλει όμως να υπάρξει το ατύχημα αυτό καθώς ο αντίκτυπος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να είναι ανεπανόρθωτος

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ.Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Ρέντσι έγιναν σε καλό κλίμα, όπως μεταφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Η σημερινή διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Βασικός μοχλός πίεσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ζητά εγγυήσεις, δηλαδή συμφωνία του Eurogroup ώστε να μην αποκλείσει το Ελληνικό Δημόσιο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕLA.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν άλλο ρίσκο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οι χρηματοδοτήσεις του ELA θα καλύπτουν ανάγκες μόνο του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και των καταθετών. Το δημόσιο θα πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορέσει να βρει χρήματα και κάπως έτσι η πίεση αυξάνεται προς την ελληνική κυβέρνηση για υποχωρήσεις.

Παρούσα και η Λαγκάρντ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να λάβει μέρος, όπως και στην προηγούμενη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com, η κ. Λαγκάρντ αναχώρησε από την Ουάσιγκτον σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), με προορισμό της Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ότι «οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται γύρω από την πιθανή επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για στήριξη της Ελλάδας, το οποίο λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ υποστήριξης της Ελλάδας» όπως τόνισε «έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2016», προσθέτοντας ότι πρόκειται για δύο «ξεχωριστά προγράμματα».
Επίσης, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «μιλώντας (γενικά) για τα προγράμματα του ΔΝΤ, και όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει πάντα η ευελιξία στο πλαίσιο αυτών» και ότι: «Τα προγράμματά μας εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες περιστάσεις και συνθήκες. Γι αυτό, έχουμε αυτές τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις του προγράμματος, όπου γίνεται ο απολογισμός σε συνεργασία με τις Αρχές. Και πάλι, αυτό είναι πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας του Ταμείου».
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: