Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Στο περιθώριο ο Σόιμπλε

..

Στο περιθώριο ο Σόιμπλε.Μετά το «χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε», ήρθε ένα μεγαλοπρεπέστατο «Nein». Η άκαμπτη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα διχάζει την Ευρώπη αλλά και το Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «πρόλαβε» να απορρίψει την πρόταση της Αθήνας για εξάμηνη παράταση, πριν καν απαντήσει το Eurogroup. Ακόμη και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας διαφοροποιήθηκε.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί κάποια ουσιώδη πρόταση για λύση». Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, τονίζοντας ότι το ελληνικό αίτημα δεν πληροί τα κριτήρια του προγράμματος. Άμεση ήταν η απάντηση κύκλων του Eurogroup, που - «αδειάζοντας» την γερμανική πλευρά - τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν τώρα και παρέπεμψαν στο χθεσινό Euro Working Group (EWG).

Το Βερολίνο ωστόσο δεν έμεινε στην πρώτη αρνητική αντίδραση, καθώς με παρέμβασή του στο EWG χαρακτήρισε την ελληνική επιστολή «Δούρειο Ίππο», «που σκοπό έχει την χρηματοδότηση - γέφυρα και στην ουσία να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα».

Μετά το Eurogroup, από την στάση της Γερμανίας διαφοροποιήθηκε η Γαλλία.  Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση. «Μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα» δήλωσε και εξέφρασε τη θέληση της Γαλλίας να κάνει κάθε προσπάθεια για τη λύση του ελληνικού προβλήματος λαμβάνοντας υπόψιν και τη θέληση του ελληνικού λαού.

Διαφοροποιήσεις στην Γερμανία

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα νέο πρόγραμμα. Είμαι υπέρ του να μην πούμε πρόωρα ναι ή όχι», δήλωσε και χαρακτήρισε την «νέα στάση» της ελληνικής κυβέρνησης ως «σημείο αφετηρίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για διαπραγματεύσεις και να μην το απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια». Μάλιστα, ο αντικαγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Την «υποχώρηση», όπως την χαρακτήρισε, της ελληνικής κυβέρνησης καλωσόρισε και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ κάνοντας λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες».

Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στην Βουλή σε μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα», ανέφερε και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα.

Σκληρή κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε και ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt. «Ο Σόιμπλε με τη μεγαλοπρεπή απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας μπλοκάρει μία κοινή λύση», υποστήριξε, επισημαίνοντας πως η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «μία καλή βάση διαπραγμάτευσης».

Πάντως, φαίνεται ότι το Βερολίνο αργά χθες το βράδυ προσπάθησε να ηρεμήσει τα... πνεύματα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα είναι μία βάση για διαπραγματεύσεις και δεν θεωρεί αναγκαστικά ότι υπάρχει ανάγκη να υποβάλει η Ελλάδα ένα νέο σχέδιο, επικαλούμενο αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: