Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα στο μενού των Μέρκελ-Ολάντ με οικοδεσπότη τον Σουλτς

 

Ανεπίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα...
έχει απόψε στο Στρασβούργο (19:30 ώρα Ελλάδος) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης, με πρωτοβουλία του κ. Σουλτς, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης, καθώς στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του κ. Ολάντ, θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών και το μέλλον της Ευρώπης.

Δημοσιεύματα ωστόσο στον Τύπο και των δύο χωρών αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τον κ. Σουλτς να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πρώτες επαφές, που είχε χθες στην Αθήνα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσούτσιας), η δίωρη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς κρίνεται ως αμοιβαία εποικοδομητική, καθώς καταγράφηκαν με ειλικρίνεια τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Κρίσιμο ωστόσο είναι το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξέπεμψε χθες αυστηρά μηνύματα.

Ο «πρώτος γύρος» της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους ξεκίνησε με «συμφωνίες» αλλά και... συστάσεις καθώς μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα ο υπεύθυνος για τα οικονομικά της ευρωζώνης, ο Ολλανδός Ντάισεμπλουμ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο υπήρξαν σημεία -όπως επισήμανε και στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- τα οποία χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

 © Provided by έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: