Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - υπουργείου Οικονομικών για τα ομόλογα ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική απρέπεια η ανακοίνωση του υπουργείου -

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - υπουργείου Οικονομικών για τα ομόλογα 
Απάντηση στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται τα εξής:


«Επισημαίνεται  ότι ο υπουργός Οικονομικών  Γκίκας Χαρδούβελης λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό βάρος των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα έκρινε σκόπιμο να επισημάνει κρίσιμα τεχνικά στοιχεία που αφορούν το μείζον ζήτημα της έκδοσης εντόκων γραμματίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Ο κ.  Χαρδούβελης λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο.  Δεν επέλεξε ούτε να εξωραϊσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά.  Δεν  εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί  στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Χαρδούβελης σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του. Τούτο ίσχυσε όταν υπερασπίστηκε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιθυμούν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης (συνέντευξη στο Βήμα 28/12/2014, συνέντευξη Wall Street Journal  9/1/2015)».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Ως «πολιτική απρέπεια» και παρέμβαση στις εκλογές χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα του υπουργείο Οικονομικών και στην οποία περιγράφονταν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα καταστεί εφικτή η πληρωμή των ομολόγων τον Μάρτιο.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ανακοίνωση μετά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει κανονικά τα σχετικά χρεόγραφα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τα εξής :

«Το γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Υπουργείο συνιστά πολιτική απρέπεια. Το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές. Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση;

»Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις Προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά.

»Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

»Κακώς το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

»Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην τραπεζική ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση στην οποία περιγράφει υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η πληρωμή των ομολόγων τον Μάρτιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τα πληρώσει κανονικά, ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται ιδιαίτερα επιτακτικές τον Μάρτιο» και πως «υπάρχουν δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές, κλπ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δύο περιορισμοί είναι οι εξής:

Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο.

«Κατά συνέπεια» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ «η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας», αλλά «απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής -ιδιαίτερα του εξωτερικού- δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια».

«Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας» συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας:

«Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου».

«Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία» καταλήγει.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: