Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Σε χαμηλά εξαετίας υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου

 
Ενώ το ισχυρό δολάριο και το μεγάλο πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθούν να συμπιέζουν τις τιμές του πετρελαίου, η Goldman Sachs αναθεωρεί..
προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον μαύρο χρυσό, προσθέτοντας έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα, προκαλώντας πτώση του μαύρου χρυσού κατά 5% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Παράλληλα, όμως, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδα αρκετά χαμηλά και συγκεκριμένα γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι για αρκετό καιρό, ίσως για όλο το πρώτο ήμισυ του νέου έτους, προκειμένου να πλήξουν τις επενδύσεις και την παραγωγή στη βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων των ΗΠΑ.

Στα 46,52 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το αργό ΗΠΑ χθες το βράδυ και το Brent στα 46,49 δολάρια το βαρέλι, όταν η αμερικανική τράπεζα προέβλεψε πως σε τρεις μήνες το αμερικανικό αργό θα έχει υποχωρήσει στα 41 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 42 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της καθώς οι αμέσως προηγούμενες ήταν 70 και 80 δολάρια το βαρέλι αντιστοίχως για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο αναλυτής της Goldman, Τζέφρεϊ Κιουρί, τα αποθέματα πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και η παγκόσμια αγορά θα εμφανίζει πλεόνασμα μεγαλύτερο από παλαιότερα.

Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας οφείλονται κυρίως στο πλεόνασμα προσφοράς που έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά καθώς οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αντλούν πετρέλαιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον τριών δεκαετιών στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα. Παράλληλα, όμως, η Goldman υπογραμμίζει πως δεν διαφαίνεται προοπτική να μειώσει την παραγωγή είτε η Σαουδική Αραβία, που έτσι κι αλλιώς δίνει κατευθυντήριες γραμμές στον ΟΠΕΚ, είτε οι εταίροι της στο διεθνές καρτέλ πετρελαίου. Αναθεωρεί, έτσι, και υπό αυτήν την έννοια παλαιότερες εκτιμήσεις της καθώς η αμερικανική τράπεζα είχε προβλέψει πως ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή διευκολύνοντας, έτσι, την επιστροφή της διεθνούς αγοράς σε ισορροπία μέσα στο δεύτερο ήμισυ του 2015. Σε ό,τι αφορά την προοπτική να μειωθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ, το αρμόδιο αμερικανικό υφυπουργείο εκτιμά πως αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα 45 δολάρια το βαρέλι, θα μειωθεί η παραγωγή στο κοίτασμα της βόρειας Ντακότας κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα περιορισθεί περαιτέρω στο 1,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Κι ενώ πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν, βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης των εσόδων τους από τις εξαγωγές ενέργειας, εξανεμίζονται τα όνειρα εύκολου πλουτισμού που ανέπτυξε η Γροιλανδία όσο το πετρέλαιο φαινόταν να οδεύει προς επίπεδα γύρω στα 150 δολάρια το βαρέλι. Η βόρεια νησιωτική χώρα είχε προσκαλέσει πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως τις Chevron και Exxon Mobil, προσβλέποντας στα αποθέματα πετρελαίου αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο υπέδαφός της. Με την πτώση των τιμών σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, όμως, βλέπει πως οι ελπίδες της δεν είναι ρεαλιστικές όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της, Αντρέας Ούλντουμ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: