Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κολ.Η Μέρκελ δεν ήξερε καν να φάει με μαχαιροπίρουνο

Ο Χέλμουτ Κολ και η Άνγκελα Μέρκελ 
Χέλμουτ Κολ.Ένας πρώην καγκελάριος εξομολογείται: Η Μέρκελ δεν ήξερε καν να φάει με μαχαιροπίρουνο.Ο μέντορας της Γερμανίδας ..
καγκελαρίου έγινε σκληρός μαζί της και με πολλούς άλλους κομματικούς του «φίλους».
Για όλους είχε κάτι να πει ο Χέλμουτ Κολ στις απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του σε δημοσιογράφο στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του.

O πρώην καγκελάριος αναφέρεται στα μεγάλα στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και «σφάζει» με το... γάντι τόσο την Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον πρώην στενό του συνεργάτη, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ των του Κολ και της Μέρκελ μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος.

Η παλιά προστατευόμενή του στους Χριστιανοδημοκράτες «γυρόφερνε στα επίσημα δείπνα δεξιά κι αριστέρα κι έπρεπε να την ανακαλώ στην τάξη» είπε ο Κολ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ανίδεη». Η Άνγκελα Μέρκελ, τότε αρχηγός του CDU, «δεν ήξερε καν να φάει με μαχαίρι και με πιρούνι» είπε ο Κολ στον δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν, στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του.

Επίσης ο Κολ δεν εκφράζεται με ανάλογου ύφους σχόλια και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο προορίζε για διάδοχό του, αλλά εκφράζει την άποψη ότι δε θα μπορούσε να φέρει το ευρώ στην ΕΕ.

Στις συνομιλίες, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει το «Spiegel», ο Κολ κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πολλούς από τους κομματικούς του «φίλους», όπως τον τέως πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο αποκαλεί «προδότη» και «μηδενικό».
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: