Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η δέσμη προτάσεων Βενιζέλου σε Σαμαρά. κρίσιμο ραντεβού

 
Η δέσμη προτάσεων Βενιζέλου σε Σαμαρά.Το κρίσιμο ραντεβού Βενιζέλου-Σαμαρά στο Μαξίμου. Τι θα προτείνει ο αντιπρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ. Τα "ναι" και τα "όχι" που θα πει στον πρωθυπουργό.Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση πηγαίνει στο ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να επιμείνει στην γενική του αρχή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμα και μονομερώς όπου χρειάζεται να δώσει το δικό της στίγμα και επικοινωνιακά, να μην εγκλωβιστεί η συνολική πολιτική συζήτηση μόνο στα θέματα που βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι ελεγκτές της τρόικα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απέναντι στα άκρατη υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβέρνηση θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την σημαντική συζήτηση που ξεκινήσει προσφάτως στο Βερολίνο με την συναντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αφορά καταρχήν στην σταδιακή απεμπλοκή και τελικά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τα πόδια της Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος πηγαίνει ωστόσο πρωθυπουργικό γραφείο και με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κουβαλώντας μαζί του και μια σειρά από "κόκκινες" γραμμές σε μια σειρά θεμάτων.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα επαναλάβει την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του σε αλλαγές που ζητά η τρόικα στο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αλλαγές ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επίσης και στην άρνηση εφαρμογής του λοκ άουτ και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στα εργασιακά.

Το μοναδικό "ναι" θα αφορά από την πλευρά του Ευαγγελου Βενιζέλου στην συνέχιση και ένταση της προσπάθειας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην άμεση δρομολόγηση της κυβερνητικής δέσμευσης για συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και αντιμετώπιση της καυτής πατάτας που ακούει στο όνομα "κόκκινα δάνεια" για τα νοικοκυριά.

Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλειστεί και το να ανοίξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκ νέου θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, θέμα που έβαλε δημοσίως στην πολιτική συζήτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και ζήτημα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης και αντιμετώπισης των αρρυθμιών που παρουσιάζονται για ακόμα μια φορά στην καθημερινή της λειτουργία.

Υπάρχουν ωστόσο και πολιτικά στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν πως στην σημερινή συνάντηση των δυο κυβερνητικών εταίρων θα "κλειδώσει" και το εαν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα σε περιορισμένες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές Υπουργών ή αν θα αναζητήσει απλώς τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο πόστο του υπουργού Άμυνας.

news247/Του Γιάννη Πιτταρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: