Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα «Αχτίδα Φωτός» στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
* ΣΕΒ. ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ.. κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ κ. Δ.ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ «ΘΑΥΜΑΤΑ» ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ»
* ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β. ΚΑΡΑΜΠΑΤΑΚΗΣ: «ΝΙΩΘΩ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ, Σʼ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».
Επιστημονική εκδήλωση, από τον χώρο της υγείας, που όμως δεν αφορούσε μόνο τον επιστημονικό κόσμο αλλά απευθύνονταν και στο ευρύ κοινό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια των κοινωφελών στόχων του, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό του, το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Δικαίωμα στην όραση».
Επρόκειτο ουσιαστικά για μια ενημερωτική ημερίδα με σκοπό να δώσει, με απλό και κατανοητό τρόπο, χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με θέματα που αφορούν τα προβλήματα της όρασης, τις επιπτώσεις τους στον πάσχοντα και το περιβάλλον του, καθώς και τη δυνατότητα αντιμετώπισής τους.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ κ. Ε. ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ
 
 
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Διονύση Πασχάλη και το Δ.Σ., εξήγησε ότι η πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων από τον χώρο της υγείας δεν είναι έξω από τους σκοπούς του Ιδρύματος. Όπως είπε, στους σκοπούς του καταστατικού του Ιδρύματος αναφέρονται και ιατρικοί σκοποί.
Ο κ. Φαχαντίδης αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του Προέδρου του Ιδρύματος, κ. Διονύση Πασχάλη, για το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο το Αλεξάνδρειο είναι ανοιχτό στο κοινό προβάλλοντας με σεβασμό την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, πάντα με ποιοτικές εκδηλώσεις και καινοτόμες δραστηριότητες.
«Το Αλεξάνδρειο ως κέντρο όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, σκοπό έχει να αντανακλά, να διαχέει τις ιδέες του Μ.Αλεξάνδρου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φαχαντίδης.
ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ
Το ότι η διοργάνωση έλαβε χώρα στο επιβλητικό κτίριο του Διεθνούς Ιδρύματος και μάλιστα στο αίθριο του κτιρίου, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ήταν ένα στοιχείο που τονίστηκε με πολύ θετικό τρόπο από διάφορους ομιλητές.
Ιδιαίτερα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τανζανίας κ. Δημήτριος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νιώθω υπερήφανος γι αυτό το Ίδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, νιώθω συγκινημένος που βρίσκομαι σ’ αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο ο οποίος έχει θετική ατμόσφαιρα».
Από την πλευρά του ο Προεδρεύων Καθηγητής κ. Καραμπατάκης μιλώντας πριν από την έναρξη των εισηγήσεων δήλωσε: «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο κέντρο του Ελληνισμού».
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. Δ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ.
Πολύ καλά λόγια είχαν όμως να πουν και πολλοί ομιλητές για τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη και των συνεργατών του στη Διοίκηση.
«Να συγχαρώ τη διοίκηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι για μια ακόμη φορά με συνέπεια διοργανώνει μία εκδήλωση προσανατολισμένη προς τον άνθρωπο με επίκεντρο τον άνθρωπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής κ. Άννα Μάνη.
«Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, κ. Διονύση Πασχάλη, ο οποίος είναι ένας πολύ δυναμικός τεχνοκράτης με ηγετικά προσόντα, που δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του και τον σεβασμό του στις ανθρώπινες αξίες, γεγονός που αποδεικνύει και αυτή η εκδήλωση που διοργανώνουμε μαζί», τόνισε ο Καθηγητής κ. Καραμπατάκης.
Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, κ. Αστέριος Φαρμάκης αφού επαίνεσε τη Διοίκηση του Αλεξανδρείου για τις πρωτοβουλίες της, δήλωσε ότι υπάρχουν σήμερα πλέον προοπτικές, ώστε τέτοιες εκδηλώσεις, ιατρικού περιεχομένου, να γίνουν και στο μέλλον από το Διεθνές Ίδρυμα σε συνδιοργάνωση με το Νοσοκομείο.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τανζανίας κ. Δημήτριος, η Βουλευτής Πιερίας κ. Άννα Μάνη, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καραγκιουλάκης αλλά και η Γραμματέας του Τμήματος Ιατρικής κ. Θεοδώρα Γαζοπούλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης και Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κ. Παναγιώτης Μπερεδήμας καθώς επίσης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Αστέριος Φαρμάκης. Επιπλέον, παρόντες ήταν ο τ. Δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ο τ. Αντινομάρχης Πιερίας κ. Αστέριος Τόκας, πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.
Το επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης άνοιξε ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Καραμπατάκης ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν εισηγήσεις η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Αγγελική Κακαβούτη-Δούρου, ο Στρατιωτικός Οφθαλμίατρος κ. Ηλίας Νάκος αλλά και ο Υπ. Διδάκτορας Εργαστηρίου κ. Διαμαντής Αλμαλιώτης.
Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑΝΖΑΝΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Καθηγητής κ. Καραμπατάκης, που έχει επισκεφθεί και περιοχές της Αφρικής και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τανζανίας, κ. Δημήτριου, ο οποίος πέρα από το φως της Ορθοδοξίας που μεταδίδει εκεί, φροντίζει και για προβλήματα υγείας αυτών των ψυχών. Γι αυτό και κάλεσε τον κ. Δημήτριο να μιλήσει για το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει.
Ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος, ανερχόμενος στο βήμα, ευχαρίστησε τον κ. Καραμπατάκη και τον χαρακτήρισε «ψυχή του προγράμματος Αγάπης και Ζωής για τα παιδιά της Τανζανίας».
Ευχαρίστησε όμως και τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Αλεξανδρείου, λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι με την προσπάθεια του Προέδρου κ. Διονύση Πασχάλη, τον οποίον επιθυμώ να γνωρίσω, αλλά και όλου του Συμβουλίου του Ιδρύματος, θα κάνετε θαύματα εδώ στο Αλεξάνδρειο. Κι αν θέλετε, ένα μικρό θαύμα είναι σήμερα η παρουσία της «Αχτίδας Φωτός» και του Καθηγητή κ. Καραμπατάκη και όλων των Καθηγητών και όλων των επιστημόνων και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους για την πατρίδα μας».
Ο Καθηγητής κ. Καραμπατάκης κλείνοντας το επιστημονικό μέρος της βραδιάς ευχαρίστησε το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα για τη φιλοξενία της εκδήλωσης εκφράζοντας και μια ευχή: «Εύχομαι αυτό να γίνει η αρχή μιας παραπέρα συνεργασίας στην οποία ελπίζουμε».
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ
Η βραδιά έκλεισε με απαγγελία σειράς ποιημάτων του Καβάφη από την κ. Αναστασία Χατζή, την οποία συνόδευε παίζοντας πιάνο ο πιανίστας κ. Γεώργιος Κοκκινάκης. Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Αλεξανδρείου. 
http://lefteria.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: