Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

«Τρέχουν» για τα προαπαιτούμενα. Άμεση προτεραιότητα...

«Τρέχουν» για τα προαπαιτούμενα. Άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου.Μετά την πρώτη «γεύση» από τη διαδικασία ..
του Eurogroup που πήρε ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, την Πέμπτη, αλλά και την πλήρη ενημέρωσή του για τις 178 εκκρεμότητες που πρέπει να τρέξει άμεσα η Ελλάδα, η προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου πλέον είναι η ικανοποίηση των 6 προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση 1 δις ευρώ έως ότου καταφθάσει η τρόικα στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, καθώς κάποια από τα μέτρα αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο, θέλουν να είναι έτοιμοι στο 100% όταν επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα για τον διαδικαστικό της έλεγχο, καθώς γνωρίζουν ότι εάν η χώρα είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να θέσει τις δικές της προτεραιότητες και ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα έπρεπε να κλείσουν εντός Μαΐου για να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δις ευρώ τον Ιούνιο αφορούν:

1.    Στην υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Έχει ήδη γίνει.

2.    Στην θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (που έχει υλοποιηθεί) και το χωροταξικό σχεδιασμό.

3.    Στην επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τη σχετική λίστα. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης άμεσα στη δημιουργία της πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες δραστηριότητες. Η τρόικα θεωρεί πολύ σημαντική την κατάργηση αυτών των φόρων και στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ώστε να δώσουν άμεσα απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα που οδηγεί σε αύξηση της τελικής τιμής υπηρεσιών και προϊόντων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

4.    Στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά. Το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης.

5.    Στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών.

6.    Στην υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Πρόκειται για το δυσκολότερο εκ των 6 προαπαιτούμενων μέτρων και όλοι περιμένουν τη στάση που θα τηρήσει επί του ζητήματος ο νέος υπουργός Υγείας.

Αμέσως μετά σειρά έχουν τα υπόλοιπα 6 προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να τα ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου με αποτέλεσμα η δόση να διατεθεί τον Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε αυτό το πακέτο των μέτρων είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και οι δράσεις που «αγγίζουν» το ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως τα επικουρικά ταμεία.

Πρωτοσέλιδο 24.6.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: