Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Europa League: Σεβίλη - Μπενφίκα την Τετάρτη στο Τορίνο Διεκδικούν το τρόπαιο στο «Στάδιο Γιουβέντους» στις 21:45

Europa League: Σεβίλη - Μπενφίκα την Τετάρτη στο Τορίνο
Η μεγάλη ώρα του τελικού του Europa League έφτασε, καθώς το βράδυ της Τετάρτης (21:45 ΑΝΤ1), Σεβίλη και Μπενφίκα διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο στο «Στάδιο Γιουβέντους» του Τορίνο. Η Σεβίλη που κέρδισε από... σπόντα τη συμμετοχή της στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η Μπενφίκα που ονειρεύεται το ....απόλυτο «comeback» από τον εφιάλτη του 2013 στη «Γη της επαγγελίας» του 2014.

Οι «Αετοί» της Λισαβόνας έγιναν συνώνυμο της αποτυχίας στην περσινή σεζόν, όταν... κατάφεραν να χάσουν μέσα από τα χέρια τους στις καθυστερήσεις και τους τρεις τίτλους που διεκδικούσαν (νταμπλ στην Πορτογαλία και Europa League).

Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά δημιούργησαν μια μικρή επανάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, απαλλάσσοντας πλήρως τον προπονητή από τις ευθύνες του. Εδωσαν ακόμα μία ευκαιρία στον Ζόρζε Ζεσούς να οδηγήσει την ομάδα λίγο πιο ψηλά και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Η Μπενφίκα είναι ήδη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, βρίσκεται και στον τελικό κυπέλλου, ενώ για να προκριθεί στον τελικό του Europa απέκλεισε στους «4» το κορυφαίο φαβορί και παραλίγο... οικοδέσποινα, Γιουβέντους.

Νωρίτερα, είχε συναντήσει στην πορεία της και τις δύο ελληνικές ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη μετά τον Αύγουστο. Αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League, ενώ προσπέρασε και τον ΠΑΟΚ στους «32» του Europa.

Από την άλλη πλευρά η Σεβίλη πρέπει να έχει έναν δικό της φύλακα-άγγελο όποτε παίζει στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.  Κάτοχος του κυπέλλου UEFA για δύο διαδοχικές χρονιές (2006, 2007), ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον Γ' προκριματικό, παίρνοντας τη θέση δύο ισπανικών ομάδων που έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής: της Μάλαγα (τιμωρήθηκε) και της Βαγιαδολίδ (δεν πήρε άδεια)!

Εως τώρα έχει δώσει 18 αγώνες και στον τελευταίο, με τη Βαλένθια στο «Μεστάγια», ήταν έτοιμη να αποχαιρετήσει τον θεσμό. 'Όμως ο Γάλλος Στεφάν Μπιά στις καθυστερήσεις, μείωσε σε 3-1 κι έτσι η Σεβίλη προκρίθηκε χάρη στη νίκη της 2-0 στον πρώτο αγώνα.

Από τη σεζόν 2009/2010 όταν το κύπελλο UEFA μετονομάστηκε σε Europa League, το τρόπαιο έχει εξελιχθεί σε υπόθεση της Ιβηρικής, αφού είναι η τρίτη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο ομάδες της χερσονήσου. Ομως, ενώ οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ήταν «εμφύλιες» (Πόρτο-Μπράγκα το 2011 και Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2012), φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε ισπανο-πορτογαλική μονομαχία.

Επίσης, είναι μόλις η δεύτερη συνάντηση των δύο ομάδων στην Ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης. Η προηγούμενη ήταν το 1957 στους προκριματικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στην πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία και για τις δύο. Την πρόκριση είχε πάρει η Σεβίλη (3-1 εντός, 0-0 στη Λισαβόνα).

* Οπως και πέρσι με τον Μπιορν Κάιπες, έτσι και φέτος, η UEFA επέλεξε έναν νεαρό διαιτητή στο πρόσωπο του Φέλιξ Μπριχ. Πριν ακόμα κλείσει τα 39 (ημερ.γεν. 3/8/1975) ο Βαυαρός θα διευθύνει τον πιο σπουδαίο αγώνα της καριέρας του. Τη γερμανική διαιτητική ομάδα του τελικού αποτελούν επίσης οι βοηθοί του, Μαρκ Μπορς, Στέφαν Λουπ, οι επιπρόσθετοι Τόμπιας Βελτς, Μπάστιαν Ντάνκερτ και ο αναπληρωματικός ρέφερι, Τόρστεν Σίφνερ. Τέταρτος θα είναι ο Σέρβος, Μίλοραντ Μάζιτς.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: