Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τον αμανέ τους οι Τούρκοι

Δεν θα πληρώσουμε την αποζημίωση του ΕΔΑΔ, διαμηνύει ο Νταβούτογλου
Οι πολιτικές δυνάμεις καλούν την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά τη δικαστική απόφαση
Ενορχηστρωμένα οι Τούρκοι συνέχισαν και χθες να τραγουδούν τον…
αμανέ της άρνησης συμμόρφωσης προς την καταπελτική απόφαση του ΕΔΑΔ, «χρυσώνοντας» την προκλητική έλλειψη σεβασμού προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με… κροκοδείλια ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Η Τουρκία δεν θα πληρώσει την αποζημίωση που αποφάσισε το ΕΔΑΔ, διαμήνυσε εκ νέου χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, κατηγορώντας το ΕΔΑΔ ότι έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές του με αυτήν την απόφαση.

«Ως αντίδικοι δεν σκεφτόμαστε να πληρώσουμε αυτό το ποσό σε μια χώρα που δεν βλέπουμε. Το ΕΔΑΔ πρέπει να πάρει μιαν απόφαση για όλες τις πλευρές που έχουν χάσει ανθρώπους, και για τους Τ/κ της ΤΔΒΚ. Αυτή η απόφαση δεν έχει καλή πρόθεση από άποψη χρονικής στιγμής. Η χρονική στιγμή είναι ατυχής. Είναι μεγάλο χτύπημα για τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Ανάλογου περιεχομένου ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή «δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού».

Ανησυχίες Τσαβούσογλου για τη διαδικασία
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην Κύπρο για λύση, ωστόσο η απόφαση του ΕΔΑΔ λήφθηκε σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι η απόφαση στερείται νομικού υποβάθρου, προσθέτοντας ότι «από μιαν άποψη μπορεί να πει κανείς ότι είναι πολιτική απόφαση». Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι όλοι στην Τουρκία συμφωνούν ότι αυτή η απόφαση δύσκολα εφαρμόζεται.

Δεν επηρεάζονται οι διαπραγματεύσεις
Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπροέδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι.
Ο κ. Αταλάι ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση που ξεπερνά τα όρια, αλλά δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Την απόφαση του ΕΔΑΔ καταδίκασε έντονα και ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καλώντας τον Τούρκο Πρωθυπουργό να μην την αποδεχτεί.

Χωρίς νομική βάση δηλώνει το «προεδρικό»
Η απόφαση του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας δεν έχει νομική βάση, δεν αρμόζει στις αρχές της δικαιοσύνης και έχει πολιτικό χαρακτήρα, υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του το λεγόμενο «προεδρικό» στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «δυστυχώς με αυτήν την απόφαση το ΕΔΑΔ στράφηκε ενάντια στις αρχές της δικαιοσύνης και παραβλέποντας τους πραγματικούς ενόχους του δράματος της Κύπρου, τιμώρησε τους αθώους».

Από την άποψη της χρονικής συγκυρίας, προστίθεται, «η απόφαση φέρει ένα νόημα, λέγοντας πως εάν στο Κυπριακό υπάρχει μια πλευρά που πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις, αυτή είναι η ε/κ διοίκηση που συνεχίζει να παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα των Τ/κ και την απομόνωση των Τ/κ».

Τούρκοι νομικοί: Υποχρεωμένη η Τουρκία να συμμορφωθεί
Εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, τότε μπορεί να μείνει εκτός διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., προειδοποίησε ο δικηγόρος Εργκίν Τσινμέν σε δηλώσεις του στο κανάλι Χαμπέρ Τουρκ, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η Άγκυρα εφάρμοσε όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Όπως ανέφερε, υπάρχει γραπτός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο όταν μια χώρα δεν εφαρμόζει της αποφάσεις του ΕΔΑΔ, διώκεται από τη διαδικασία της Ε.Ε.

Ο Εργκίν Τσινμέν δήλωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα έπρεπε να κάνει δήλωση ότι «δεν δεσμεύει την Τουρκία η απόφαση». «Αν η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση. Αυτή η αποζημίωση θα δοθεί στους ανθρώπους που πλήγηκαν από τον πόλεμο στον ε/κ τομέα (ελεύθερα εδάφη Κυπριακής Δημοκρατίας). Επομένως δεν έχει σχέση με το ΕΔΑΔ το θέμα της αναγνώρισης ή όχι του ε/κ τομέα», είπε ο Τούρκος δικηγόρος.

Επίσης ο καθηγητής δικαίου του Πολιτιστικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Χασάν Κονί είπε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση. «Αναμφίβολα θα αρχίσει μια περίοδος ένστασης», ωστόσο ανέφερε ότι τελικά οι πιθανότητες να αλλάξει η απόφαση είναι μικρές.

Επιβάλλεται πολιτική αξιοποίηση
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του ΕΔΑΔ, καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην πολιτική αξιοποίησή της.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου χαρακτήρισε την απόφαση πολύ σημαντική, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει και επιβάλλεται να την αξιοποιήσουμε σωστά, στην προσπάθειά μας να βρούμε μια σωστή λύση του Κυπριακού.

«Το Κυπριακό, όμως, παραμένει ένα πολιτικό ζήτημα και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ από μόνες τους δεν μπορούν να το λύσουν. Είναι όμως πολύ δυνατά όπλα στα χέρια μας για να τα αξιοποιήσουμε, για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.

«Ταφόπλακα» στην πορεία της Τουρκίας
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, διατύπωσε τη θέση ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα μελετήσει και αξιοποιήσει σωστά την απόφαση. Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε πως, πέραν της αποζημίωσης και της καταδίκης της Τουρκίας, η απόφαση εμπεριέχει πολύ θετικά στοιχεία και αναφορές, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν διαπραγματευτικά από την πλευρά μας. Σημείωσε, δε, πως η απόφαση αυτή καθαυτή αποτελεί ταφόπλακα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς θέτει φρένο στο άνοιγμα του κεφαλαίου 23, το οποίο αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η απόφαση καταρρίπτει τους μύθους»
Όσοι για πολλά τώρα χρόνια αναμασούν την άποψη ότι το Κυπριακό δεν είναι νομικό θέμα και ότι δεν πρέπει να αποδίδεται σημασία σε αποφάσεις διεθνών ζητημάτων και ότι πρέπει να οδηγηθεί το Κυπριακό σε κλείσιμο, θα πρέπει να τώρα να έχουν πάρει την απάντηση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ έχει καταρρίψει αυτήν τη μυθολογία.

Με την απόφαση του ΕΔΑΔ, προσθέτει, ξεκαθαρίζεται ότι:
1. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
2. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναπαλλοτρίωτα και αδιαπραγμάτευτα.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών.
4. Η Τουρκία είναι υπόλογη για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά την απόφαση Δημόπουλος.

«Δώρον άδωρον», αν δεν αξιοποιηθεί πολιτικά
Το Κίνημα Οικολόγων δεν θεωρεί ότι η χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ προσφέρεται για πανηγυρισμούς, εάν δεν αξιοποιηθεί πολιτικά, επισήμανε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μίαν ακόμα επιβεβαίωση του παράνομου και εγκληματικού χαρακτήρα των ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, είναι μια απόφαση η οποία δεν μπορεί να έχει άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν η κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν την αξιοποιήσει πολιτικά. Είναι μια ευκαιρία να προβληθεί το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον», υπέδειξε.

Υπόθεση στο ΕΔΑΔ και για Μαρωνίτες
Την ικανοποίησή του για την ηθική, νομική και πολιτική αξία της απόφασης του ΕΔΑΔ για την 4η Διακρατική, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, προτείνοντας, παράλληλα, όπως υπάρξει παρόμοια διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ για τους Μαρωνίτες εγκλωβισμένους.

Οι πρόσφυγες να αποφασίσουν για περιουσίες
Η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να αρνηθούν να συζητήσουν οποιεσδήποτε άλλες θέσεις, πλην της αρχής ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων και μόνον να αποφασίσουν για τις περιουσίες τους. Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι, «μετά και από αυτήν την απόφαση, είναι αδιανόητο η πλευρά μας να συζητεί τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς για αποζημιώσεις ή ανταλλαγή περιουσιών. Είναι πρόκληση», δήλωσε, «το ΕΔΑΔ να αναγνωρίζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των προσφύγων μας και η Κυβέρνηση να το θέτει υπό διαπραγμάτευση στις συνομιλίες». Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: