Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΙΒΑΧΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ 12 ΜΕΤΡΩΝ Γυναίκες και βρέφη στα θύματα του νέου ναυάγιου στη Λαμπεντούζα

Γυναίκες και βρέφη στα θύματα του νέου ναυάγιου στη Λαμπεντούζα
Το πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Γκρεκάλε» μετέφερε απόψε τις σορούς των 17 θυμάτων και τους 206 διασωθέντες του ναυαγίου – το οποίο σημειώθηκε χθες το απόγευμα εκατό ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα – στην Κατάνη, στη....
Σικελία. Νεκροί είναι τρεις άνδρες, δώδεκα γυναίκες και δυο κοριτσάκια, το ένα μόλις έξι μηνών και το δεύτερο ενός έτους.

Γυναίκες και βρέφη στα θύματα του νέου ναυάγιου στη Λαμπεντούζα
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων επίδοξων μεταναστών. Φωτογραφίες του πλεούμενου λίγο πριν βυθιστεί που τραβήχτηκαν από την ιταλική πολεμική αεροπορία και την ακτοφυλακή βάσει υπολογισμών δείχνουν ότι το σκάφος αυτό δεν ξεπερνούσε τα δώδεκα μέτρα μήκος.
Η δημόσια τηλεόραση Rai εκτιμά κατά συνέπεια ότι ο συνολικός αριθμός των επιβατών δεν υπερέβαινε τους 250.
Στους επιζώντες συγκαταλέγονται και δεκαέξι ανήλικοι.
Οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στην Κατάνη, η ιταλική αστυνομία εντόπισε και ανέκρινε δυο νεαρούς Αιγύπτιους οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στην οργάνωση των δουλεμπόρων που οργάνωσε το «ταξίδι θανάτου» αυτό.
Η εισαγγελία της πόλης της Σικελίας διεξάγει έρευνα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και υπόθαλψης λαθρομετανάστευσης.
«Η ιταλική ανθρωπιστική επιχείρηση Mare Nostrum πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή. Μόνον ανοίγοντας θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην νότια Ευρώπη προστατεύοντας την ζωή και την αξιοπρέπειά τους» δήλωσε ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να την ενημερώσει για τις ανάγκες της μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο και κάλεσε τα κράτη μέλη να δείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη.
«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να μας πει τι προσδοκά» δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε, ο εκπρόσωπος της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, της Σεσίλιας Μάλμστρεμ, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος απείλησε ότι θα «αφήσει να φύγουν» από την Ιταλία όλοι οι μετανάστες που αιτούνται άσυλο εάν η ΕΕ δεν σπεύσει να παράσχει βοήθεια στην χώρα του.
«Η κυρία Μάλμστρεμ είχε στείλει τον Μάρτιο μια επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση στην οποία εκείνη εξέφραζε την διάθεσή της να εξετάσει συγκεκριμένα αιτήματα, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει κανένα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπός της.
«Η κυρία Μάλμστρεμ νιώθει κάποια απογοήτευση όσον αφορά το τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν έγινε», σχολίασε ο εκπρόσωπός της.
«Η ιδέα ότι η Ιταλία έχει κατακλυστεί δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα. Το 2013, υποβλήθηκαν (σ.σ. στην ΕΕ) 430.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, μόνο 28.000 στην Ιταλία, έναντι 125.000 στη Γερμανία, 65.000 στη Γαλλία, 54.000 στη Σουηδία και 30.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπενθύμισε ο Τσερκόνε.
«Από τη στιγμή που έχει εγκριθεί το αίτημα ασύλου, οι μετανάστες μπορούν να κυκλοφορούν στις χώρες της συνθήκης Σένγκεν, μόνο όμως για σύντομη παραμονή. Δε μπορούν να εγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα. Είναι η χώρα του ασύλου που τους φιλοξενεί» επανέλαβε ο εκπρόσωπος απαντώντας στις απειλές του Ιταλού υπουργού.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της με τη Γαλλία το 2011, αφήνοντας να περνούν επίδοξοι μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στα εδάφη της προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον της έλλειψης αλληλεγγύης των εταίρων της. Ο Αλφάνο ήταν τότε υπουργός Δικαιοσύνης.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: