Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Στο κακουργιοδικείο Λευκαρίτης-Νικολάου για βιασμό ανηλίκων Τρίτη αποφασίζει το δικαστήριο κατά πόσον οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι

ΑΚΗΣ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ
Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που θα συνεδριάσει στις 30 Μαΐου 2014, στις 09.00 το πρωί στη Λάρνακα, παραπέμφθηκαν σήμερα από το  Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο Νίκος Νικολάου 35 χρόνων από την Ορόκλινη και ο Κωνσταντίνος .....
Λευκαρίτης 57 χρόνων επιχειρηματίας από τη Λάρνακα, για παρενόχληση και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων.
Ο Νικολάου αντιμετωπίζει συνολικά 21 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, διαφθορά νεαρής γυναίκας, παροχή βοήθειας για διάπραξη αδικήματος, απαγωγή, βιασμός, επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, επίθεση με σκοπό την κλοπή, ληστεία και εκμετάλλευση πόρνων και αποζείν από κέρδη πορνείας.
Ο Λευκαρίτης αντιμετωπίζει 9 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και διαφθορά νεαρής γυναίκας.
Κατά τη σημερινή διαδικασία ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε από το Δικαστήριο την κράτηση των κατηγορουμένων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δίκης επειδή, όπως ανέφερε, «υπάρχει ο κίνδυνος μη προσέλευσης τους στο Δικαστήριο και υπάρχει ο κίνδυνος διάπραξης και άλλων αδικημάτων». Ανέφερε ακόμα ότι η κατηγορία του βιασμού επισύρει την ποινή της δια βίου φυλάκισης και η κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου την ποινή φυλάκισης για 20 χρόνια.
Είπε επίσης ότι τα αδικήματα είχαν διαπραχθεί για την μεν 14χρονη από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι τις 28 Απριλίου 2014 και για την 15χρονη από τις 26-28 Απριλίου 2014. «Οι δύο ύποπτοι είχαν την πείρα και την επιδεξιότητα να διαπράξουν τα αδικήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί» είπε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, προσθέτοντας ότι «όσα ανέφερε στην κατάθεση της η αδελφή της 14χρονης, 19 χρόνων σήμερα, δείχνει το αδίστακτο του 2ου κατηγορούμενου». Επίσης είπε ότι μια γυναίκα είχε ενοικιάσει διαμέρισμα στη Λάρνακα στο όνομα του Λευκαρίτη ενώ ορισμένες φορές έπαιρνε τις κοπέλες και σε άλλο διαμέρισμα που διέθετε.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Νικολάου και Λευκαρίτη έφεραν ένσταση στην κράτηση τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δίκης ενώ ο Γιώργος Γεωργίου δικηγόρος του 57χρονου ζήτησε να διεξαχθεί η σημερινή διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. Το αίτημα του κ. Γεωργίου απορρίφθηκε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου.
Επιχειρηματολογώντας  στην κατηγορία για απαγωγή που αντιμετωπίζει ο πελάτης του, ο Γιάννης Ιωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά στα 30 χρόνια παρουσίας του στα δικαστήρια, «άτομο που απήχθη είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο και δεν το χρησιμοποίησε για να καλέσει οποιαδήποτε βοήθεια, χωρίς μάλιστα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιολογία».   
Για την κατηγορία του βιασμού, ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε κατά πόσον η μαρτυρία μπορεί να αποδείξει ισχυρή πιθανολόγηση καταδίκης και πρόσθεσε πως «ισχυρίζομαι ότι το μαρτυρικό υλικό μπορεί να αποδείξει ισχυρή πιθανολόγηση αθώωσης». Σημείωσε παράλληλα πως δεν υπάρχει παράλληλη σχέση των καταθέσεων των τριών παραπονούμενων.
Ο κ. Ιωάννου εισηγήθηκε επίσης στο δικαστήριο όπως προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δίκης, ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό σταθμό, να καταθέσει το διαβατήριο και όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στην Αστυνομία, να υπογράψει προσωπική χρηματική εγγύηση την οποία θα εγκρίνει το δικαστήριο και να καταθέσει ένα σημαντικό ποσό ως εγγύηση. Επίσης ζήτησε από το δικαστήριο όπως εκδώσει διάταγμα για να απαγορεύσει  στο Νικολάου να εξέρχεται της επαρχίας του και να διατηρεί συγκεκριμένη απόσταση από τις 2 παραπονούμενες.
Ο Γιώργος Γεωργίου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Λευκαρίτη επιχειρηματολογώντας στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής να παραμείνει ο πελάτης υπό κράτηση μέχρι την ημέρα της δίκης ανέφερε ότι ο 57χρονος «είναι Κύπριος υπήκοος, είναι μόνιμος κάτοικος και διαμένει στην Κύπρο, είναι επιχειρηματίας και έχει τις επιχειρήσεις του στην Κύπρο, είναι νυμφευμένος και οικογενειάρχης, πρόσωπο λευκού ποινικού μητρώου και οι δεσμοί του με τον τόπο του εξανεμίζουν κάθε πιθανότητα διαφυγής του. Είναι επίσης αναγνωρίσιμο πρόσωπο και όπου και να πάει είναι εύκολο να αναγνωριστεί» ανέφερε.
Αναφορικά με την κατηγορία της διάπραξης και άλλων αδικημάτων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «οι δύο ανήλικες δεν προσεγγίστηκαν από τον κατηγορούμενο, είχαν οι ίδιες το κίνητρο να πάρουν λεφτά και τον προσέγγιζαν για να πάρουν χρήματα έναντι σεξ. Από την κατάθεση τους οι δύο ανήλικες ισχυρίστηκαν ότι προσέγγιζαν τον Λευκαρίτη όταν χρειάζονταν λεφτά» είπε. Πρόσθεσε ακόμα πως η 19χρονη σήμερα αδελφή της 14χρονης στη κατάθεση της στην Αστυνομία ανέφερε πως «είχε πιεστεί από την αδελφή της να ζητήσουν λεφτά από τον 2ο κατηγορούμενο. Είναι κοπέλες που στην ουσία εκπορνεύονταν ενώ ήταν ανήλικες, δεν προσεγγίστηκαν από τον κατηγορούμενο, ήξεραν ότι είχε λεφτά και όταν ήθελαν χρήματα πήγαιναν και τον έβρισκαν, ενώ περιστασιακά έκαναν σεξ».
Ο Γιώργος Γεωργίου είπε επίσης ότι η όλη υπόθεση έχει «στοιχίσει πολύ στον κατηγορούμενο και στην οικογένεια του, έχει δοθεί τέτοια δημοσιότητα ώστε αν ακόμα σκεφτεί να κυκλοφορήσει θα παρακολουθείται και από τον τελευταίο πολίτη».
Ανέφερε ακόμα ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να δεχθεί τους όποιους όρους επιβάλει το δικαστήριο προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος μέχρι την ημερομηνία έναρξης της δίκης. Είναι διατεθειμένος  να εμφανίζεται  καθημερινά σε αστυνομικό σταθμό, να παραδώσει το διαβατήριο και τα άλλα ταξιδιωτικά του έγγραφα στην Αστυνομία, να τεθεί το όνομα του στον κατάλογο των ατόμων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από την Δημοκρατία, να υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεους εγγυητές και να καταθέσει ποσό ύψους μεταξύ 30 -50 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα είναι παρών στην δίκη του που έχει οριστεί για τις 30 Μαΐου.
Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «στη θέση που βρέθηκε ο 2ος κατηγορούμενος μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Οι δύο ανήλικες τον προσέγγιζαν για να τον απομυζήσουν οικονομικά, ικανοποιώντας και τις σεξουαλικές τους ανάγκες» είπε.
Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είπε ότι «ο Νικολάου έπαιρνε τις ανήλικες στο διαμέρισμα του 2ου κατηγορουμένου κατόπιν υποδείξεων του Λευκαρίτη».
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Αλεξάνδρα Λυκούργου επιφυλάχθηκε να δώσει την απόφαση της για να αφεθούν ή όχι ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι αύριο στις 11.30 το πρωί. Μέχρι τότε οι δύο θα παραμείνουν υπό κράτηση.
http://ikypros.com/?p=15086

Δεν υπάρχουν σχόλια: