Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Με επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ Καταγραφή ζημιών και αποζημίωση παραγωγών που επλήγησαν από τις κλιματικές συνθήκες


Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 Τοπικά
Ζητά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος
Την καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών του Δήμου Κατερίνης, των οποίων οι...
αγροτικές καλλιέργειες επλήγησαν από τις κλιματικές συνθήκες, που επικράτησαν στην περιοχή ζητά με επιστολή που απέστειλε στον ΕΛΓΑ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Σας γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου μας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα σε πολλές από τις καλλιέργειες, από τις οποίες ο αγροτικός πληθυσμός αντλεί μεγάλο μέρος του εισοδήματός του.
Παρακαλούμε να εξετάσετε το πρόβλημα που προέκυψε και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν» επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιστολής προς τον ΕΛΓΑ ο κος Μπουρονίκος.
Όπως είναι γνωστό οι επικρατούσες ακατάλληλες θερμοκρασίες, τόσο κατά την εποχή διαφοροποίησης των οφθαλμών των δένδρων όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες, οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένη καρποφορία καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, αλλά προκάλεσαν και δυσπλασίες στα κεράσια (διπλοί καρποί) κ.λ.π.
Η κατάσταση στις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής επιδεινώθηκε περαιτέρω με τις βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της επικονίασης και της καρπόδεσης, αλλά και με την εκδήλωση του παγετού στις αρχές Μαρτίου, των ισχυρών ανέμων που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή, αλλά και του χαλαζιού που ζημίωσε τοπικά ορισμένα περιβόλια.
Επίσης η παρατεταμένη ανομβρία η οποία συνδυάστηκε με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες, και επιστέγασμα τους ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκάλεσαν ζημία στις καλλιέργειες σιτηρών.
Κατόπιν της επικράτησης των συνθηκών που αναφέρθηκαν παρατηρήθηκε σημαντική συρρίκνωση και μείωση του βάρους των σπόρων στο στάχυ των σιτηρών, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των αντίστοιχων αναμενόμενων αποδόσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: