Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: νέο έγγραφο εκθέτει τον Γ. Παπακωνσταντίνου Το κατέθεσε στην Προανακριτική ο τότε πρεσβευτής στη Γαλλία Κ. Χαλαστάνης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic//B286494F9137848AA2B42FA8B64B8F73.jpg 
Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013
Ένα εμπιστευτικό έγγραφο που στάλθηκε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, λίγο πριν την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ από...
τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με το οποίο ζητείτο πληροφόρηση για τους Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες, προσκόμισε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Κ. Χαλαστάνης.
Αποστολέας του εγγράφου αυτού ήταν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, ο οποίος θα προσέλθει στην επιτροπή την Τετάρτη 5 Ιουνίου για να καταθέσει εκ νέου. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο στάλθηκε στον γενικό διευθυντή των δημοσίων οικονομικών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών κ. Parini, ο κ. Πλασκοβίτης υπέβαλλε αίτημα «προκειμένου να αρυσθούμε πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες και εταιρείες σε Ελβετικές τράπεζες».

«Αντιλαμβανόμεθα ότι οι Γαλλικές αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ελληνικές φορολογικές αρχές», αναφερόταν μεταξύ άλλων, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι το επίμαχο ψηφιακό υλικό που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ήταν για φορολογική αξιοποίηση. Ο κ. Πλασκοβίτης μάλιστα επικαλείτο τις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ στον τομέα της άμεσης φορολόγησης, καθώς και στη διμερή συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.
«Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στον αγώνα τους εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική αρχή», υπογραμμιζόταν. Στην προηγούμενη κατάθεσή του ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να είχε καταθέσει πως είχε μόνον τηλεφωνικές επαφές με τις γαλλικές αρχές για το ζήτημα αυτό, οπότε θα κληθεί να δώσει τις δέουσες εξηγήσεις.
 
Το ακριβές αντίγραφο του παραπάνω έγγραφου αιτήματος, που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Χαλαστάνης, το έλαβε ο ίδιος κατόπιν σχετικής αίτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
ΠΗΓΗ:ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: