Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη "Ο Βορράς της Ελλάδας ατμομηχανή ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας"


Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 Περιφέρεια 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη δέχθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην ..
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της ΔΗΜΑΡ στην ΠΚΜ "Δημοκρατία – Οικολογία - Συμμετοχή" Αδάμ Δράγας, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Δημητρακάς, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαυροκεφαλίδης και ο υπεύθυνος του τομέα προστασίας του πολίτη Βασίλειος Μαστρογιάννης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ και στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η  Κεντρική Μακεδονία, με κυρίαρχο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που ξεπερνούν το 60% στους νέους.
Ο κ. Τζιτζικώστας
"Υποδέχθηκα με χαρά και τιμή έναν κύριο της πολιτικής, έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης είναι ένας πολιτικός που προτάσσει το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού, συχνά με μεγάλο κόστος για τον ίδιο.
Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τους στόχους που έχουμε θέσει για το επόμενο διάστημα, για την πορεία υλοποίησης του παρόντος ΕΣΠΑ και τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στις επτά περιφερειακές ενότητες, αλλά και για την προετοιμασία μας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.
Επιβεβαιώσαμε για μία ακόμη φορά την πολύ καλή και στενή σχέση που έχουμε αναπτύξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παράταξη της ΔΗΜΑΡ και τον κ. Δράγα προσωπικά, με τη βούληση η εποικοδομητική αυτή συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για το νέο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με άξονα τη φιλοσοφία της τομεακής διοίκησης, ώστε, όπως τόνισε, "να εμπεδωθεί στην πράξη η λογική της Ευρώπης των Περιφερειών, ακολουθώντας το νέο ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέλυσε το βασικό δίπτυχο της νέας περιφερειακής πολιτικής στην Κεντρική Μακεδονία, που στηρίζεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσβασης των πολιτών στη διοίκηση και αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για την ηγετική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα σε αγροτικά προϊόντα και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει "ο Βορράς της Ελλάδας ως ατμομηχανή ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στο πρότυπο των υπολοίπων χωρών της Νότιας Ευρώπης".
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κονδύλια του ΕΣΠΑ, που ξεπερνούν το 52%. Ειδικότερα, αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για τη στοχευμένη και μεθοδική προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ήδη στα τέλη Ιουνίου θα καταθέσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για το στρατηγικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, αφού προηγηθεί συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δημόσια διαβούλευση για το θέμα με τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και διαδικτυακά.
Ο κ. Κουβέλης
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θερμή υποδοχή. «Είχα τη χαρά να συναντήσω τον κ. Τζιτζικώστα και  να συζητήσω μαζί του για όλα  τα ζητήματα που απασχολούν την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όχι μόνο του τρέχοντος, αλλά και του νέου προγράμματος 2014 - 2020.
Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι ουσιώδες μέγεθος για τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας. Θεωρώ ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση κινείται δραστήρια, προκειμένου να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή.
Είμαι βέβαιος ότι οι δράσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με επικεφαλής τον κ. Τζιτζικώστα, είναι  δράσεις με έναν βασικό στόχο: Να αξιοποιηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να επιτευχθεί η ανάπτυξη στην περιοχή, γεγονός εξαιρετικά αναγκαίο,  όχι μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Η ανάπτυξη είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί μετά την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, μια χώρα η οποία κινείται βέβαια σε έναν δρόμο εξόδου από την κρίση, μετρώντας όμως 1,3 εκατομμύριο ανέργους, με δραματικούς πρωταγωνιστές τους νέους άνδρες και τις νέες γυναίκες", δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Ο Αδάμ Δράγας
"Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφερε μια νέα αντίληψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που με γνώμονα τη διαπαραταξιακή συνεργασία, συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της διοίκησης συνολικά. Θεωρώ ότι άνοιξε ο δρόμος της δημόσιας συζήτησης για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είμαι βέβαιος ότι το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας θα ενισχύεται σε βάθος χρόνου με απτά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.
Στην παράταξή μας είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την αρχή της τομεακής διοίκησης, την οποία οφείλουμε να μεταδώσουμε ως νοοτροπία και στους συμπολίτες μας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, δεν είμαστε μόνο δίπλα σας, είμαστε μαζί σας", δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της ΔΗΜΑΡ στην ΠΚΜ "Δημοκρατία – Οικολογία - Συμμετοχή" Αδάμ Δράγας.
Στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ένα αργυρό πρόπλασμα της κεφαλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου "ως ενθύμιο της  επίσκεψης" και κάλεσε τον κ. Κουβέλη να επισκεφθούν σύντομα μαζί τον αρχαιολογικό χώρο και την ανασκαφή της Αμφίπολης Σερρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: