Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αποκεφαλισμός στρατιώτη στο Λονδίνο - Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα - (Βίντεο, Twitter)

Ο δράστης της επίθεσης κάνει δηλώσεις στον τόπο του εγκλήματος
Πέμπτη 23 Μαίου 2013 
Συναγερμός σήμανε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο για την επίθεση σε δρόμο του Γούλγουιτς, που στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το...
θύμα μαχαιρώθηκε και μετά αποκεφαλίστηκε ενώ τουλάχιστον δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα πυρά αστυνομικών που έσπευσαν στην περιοχή. Η κυβέρνηση Κάμερον αντιμετωπίζει την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια.


Ο δράστης της επίθεσης κάνει δηλώσεις στον τόπο του εγκλήματος

Ο δράστης της επίθεσης κάνει δηλώσεις στον τόπο του εγκλήματος

Όπως μετέδωσε το BBC το θύμα δέχθηκε επίθεση με μεγάλο μαχαίρι τύπου ματσέτα ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν αρκετά όπλα.  

Το ITV News μετέδωσε πλάνα από το σημείο της επίθεσης με ένα άνδρα με τα χέρια του βαμμένα με αίμα να λέει: “Ορκιζόμαστε στον Παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε να σε πολεμούμε. Ο μόνος λόγος που το κάναμε αυτό είναι επειδή μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε μέρα. Αυτός ο βρετανός στρατιώτης είναι οφθαλμός αντί οφθαλμού”.

Φωτογραφία: REUTERS/Stefan Wermuth

Φωτογραφία: REUTERS/Stefan Wermuth
Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τα όσα είδαν μάρτυρες, ειδικά γυναίκες.
“Ζητώ συγγνώμη που γυναίκες αναγκάστηκαν να γίνουν μάρτυρες σε αυτό το περιστατικό σήμερα αλλά στη χώρα μας οι γυναίκες πρέπει να βλέπουν τα ίδια. Εσείς δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς. Διώξτε την κυβέρνησή σας, δεν νοιάζονται για εσάς.”
Ένας αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Τζέιμς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC είπε ότι δύο άνδρες επιτέθηκαν σε ένα άλλο, ηλικίας περίπου 20 ετών, ο οποίος φορούσε μπλουζάκι της στρατιωτικής φιλανθρωπικής οργάνωσης “Help for Heroes”.
Αυτοί οι δύο τύποι ήταν τρελοί. Ήταν απλά ζώα. Τον τράβηξαν από το πεζοδρόμιο και πέταξαν το σώμα του στη μέση του δρόμου και το άφησαν εκεί”. Μετά τη “φρικιαστική” επίθεση, όπως είπε, οι δύο άνδρες που ήταν επίσης περίπου 20 ετών, στάθηκαν στο σημείο κουνώντας μαχαίρια και όπλα και ζήτουσαν από τον κόσμο να τους φωτογραφήσει “σαν να ήθελαν να εμφανιστούν στην τηλεόραση ή κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.
Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως άνοιξε πυρ εναντίον δύο προσώπων που θεωρεί ότι είναι οι δράστες της δολοφονίας σήμερα στο προάστιο Γούλγουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ όταν φτάνοντας στο σημείο του εγκλήματος οι δράστες στράφηκαν εναντίον τους.
“Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά δύο ανδρών, οι οποίοι φαινόταν πως έφεραν όπλα. Αμφότεροι εισήχθησαν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία στο Λονδίνο για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες”, περιορίσθηκε να δηλώσει σε σύντομη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σάιμον Λέτσφορντ.
Όπως μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το θύμα της επίθεσης ήταν στρατιώτης. Το BBC κάνει λόγο για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ωστόσο όπως είπαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ  και ο βουλευτής Νικ Ράινσφορντ ήταν στρατιώτης στους στρατώνες του Γούλγουιτς.
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, μετά την επίθεση. Η περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν έχει αποκλειστεί, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από το Γούλγουιτς, συμμετέχοντας στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για πραγματικά σοκαριστική δολοφονία έκανε λόγο ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος γυρίζει εσπευσμένα στο Λονδίνο από το Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στη σύσκεψη της επιτροπής ασφαλείας «Κόμπρα», η οποία συνέρχεται μόνο για συμβάντα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τη σύγκληση της οποίας ζήτησε απόψε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Η βρετανίδα υπουργός ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης από την αστυνομία και τον επικεφαλής της MI5.
Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν “σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια” και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “δεν θα λυγίσει ποτέ” μπροστά σε τέτοιες επιθέσεις.



Φωτογραφία: REUTERS/Stefan Wermuth

Φωτογραφία: REUTERS/Stefan Wermuth
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι “εξαιρετικά πιθανό” η δολοφονία να ήταν τρομοκρατική πράξη.
Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών Εντ Μιλίμπαντ που διέκοψε σύντομη επίσκεψη στη Γερμανία για να επιστρέψει στη Βρετανία δήλωσε: “Είναι ένας πραγματικά φρικτός φόνος που θα σοκάρει όλοκληρη τη χώρα” και τόνισε ότι “οι Βρετανοί θα τρομοκρατηθούν απ’ αυτό που έγινε στο Γουόλγουιτς”. Όπως είπε το κόμμα του θα προσφέρει στην κυβέρνηση την πλήρη υποστήριξή του για τη διευλεύκανση του συμβάντος και ότι οι ένοχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.


 
Την αλληλεγγύη του προς την Βρετανία μετά την "άνανδρη δολοφονία ενός Βρετανού στρατιώτη" στο Λονδίνο εξέφρασε παράλληλα ο Ολάντ ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Κάμερον την ώρα του περιστατικού.
"Οφείλουμε να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας παντού, αυτό προϋποθέτει την ανταλλαγή των πληροφοριών που έχουμε, την συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας πληροφοριών και την δράση παντού", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Μουσουλμανική Κοινότητα στη Βρετανία καταδίκασε επίσης την επίθεση ως μια “βαρβαρική πράξη που δεν έχει βάση στο Ισλάμ”.
Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: