Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες - Ξεκάθαρη πολιτική κατά της φοροδιαφυγής


Πέμπτη 23 Μαίου 2013
Την ανάγκη χάραξης μιας ξεκάθαρης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σημασία ανάπτυξης ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού είναι η εξής:

«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής. Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση».
Στον τομέα της φορολογίας, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες. «Όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αποδέχθηκαν να διαπραγματευτούν με τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο ίδιος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να μπει τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών - μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα επικεντρωθεί επίσης στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ακόμη να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.
Πρωτοσέλιδο 23.5.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: