Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Από τέλη Μαρτίου τίθεται σε ισχύ διαμεσολαβητής στη Δικαιοσύνη Στόχος του θεσμού να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, ενώ έχει το πλεονέκτημα πως είναι σαφώς οικονομικότερος από την προσφυγή στα δικαστήρια

http://www.skai.gr/files/temp//F28EF1346BA0DD576BCB85BA9E1D675D.jpg 
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013
Πρόκειται για θεσμό ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό, που στόχο έχει να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, ενώ έχει το πλεονέκτημα πως είναι σαφώς οικονομικότερος από την προσφυγή στα δικαστήρια.
Καταφεύγοντας στη διαμεσολάβηση τα....
εμπλεκόμενα μέρη διαπραγματεύονται με τη συνδρομή πιστοποιημένου δικηγόρου - διαμεσολαβητή προκείμενου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, "η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός που εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη και παρέχει σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη. Οι δαπάνες που απαιτούνται είναι ασύγκριτα λιγότερες από την προσφυγή στα δικαστήρια, ενώ η διαμεσολάβηση θα επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης. Ο θεσμός θα εφαρμόζεται σε όλες τις ιδιωτικές διαφορές ξεκινώντας από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου η εκδίκαση των υποθέσεων προσδιορίζεται για το 2019-2020, ενώ στόχος μας είναι να επεκταθεί άμεσα και στις χιλιάδες μικροδιαφορές.

Ο θεσμός μπορεί να προκαλέσει την ανατροπή σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης, αρκεί να εμπεδωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως μαι σύγχρονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι μας. Η διαμεσολάβηση θα κληθεί να λύσει υποθέσεις μεγάλων συμφερόντων και πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μείνει ανεπηρέαστη από επιβολές και παρεμβάσεις, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα συνηθίζζουν να πραγματοποιούν τέτοιες παρεμβάσεις. Είναι μια διαδικασία που θα κληθεί να πιάσει κάρβουνα με τα χέρια."

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: "Η διαμεσολάβηση είναι ένα μήνυμα για τις ανάγκες της εποχής. Τόσα χρόνια οι Έλληνες επιθυμούσαν να δουν αίμα στις δικαστικές αίθουσες, σήμερα όμως η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν φέρει τον κόσμο πιο κοντά, ώστε να προτιμά εξωδικαστική επίλυση. Ο θεσμός δεν λειτουργεί αντιπαραθετικά αλλά συμπληρωματικά με το θεσμό της Δικαιοσύνης, και θα ενισχύσει

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ είπε ότι "είναι μια διαδικασία που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Υπάρχουν οφέλη για όλες τις πλευρές. Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης θα βοηθήσει τις επενδύσεις

Η πρόεδρος της ένωσης δικαστών-εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το θεσμό και τόνισε πως "δεν είναι ανταγωνιστικός με το ρόλο του δικαστή, αλλά συμβάλλει στην αναβάθμιση της δικαιοσύνης και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Επιχειρήσεις ή ιδιώτες μπορούν να βρουν οι ίδιοι τη λύση χωρίς να χρειαστεί δίκη, χωρίς να υπάρχει νικητής και ηττημένος, με την εχεμύθεια που προβλέπει ο θεσμός. Τα μέρη διασφαλίζονται γιατί η μεταξύ τους συμφωνία αποτελεί εκτελεστό τίτλο, ενώ η παραγραφή διακόπτεται με την υπογραφή του σχετικού πρωτόκολλου.

Όπως τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης και γενικός γραμματέας του Υπ.Δικαιοσύνης, Νικ.Κανελλόπουλος, "οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι θα περνούν από εξειδικυμένη εκπαιδευση από τα πιστοποιημένα κέντρα, αρχικά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Η πιστοποίηση θα αποκτάται με εξετάσεις, οι οποίες θα τελούν υπό την εποπτεία Αρεοπαγίτη δικαστή."

Η δικηγορική παράσταση θα είναι υποχρεωτική στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, η προβλεπόμενη αμοιβή όμως, όπως τόνισε ο Υπ.Δικαιοσύνης, "θα είναι απειροελάχιστη", ενώ στη διαμεσολάβηση θα υπάγονται όλες οι ιδιωτικές διαφορές, αστικής και εμπορικής φύσεως, αρκεί να υπάρχει εξουσία διαθέσεως.

Αναφορά έγινε και για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Χόρστ Ράιχενμπαχ δήλωσε πως "είναι σημαντικό να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση που εξυπηρετεί τον Κυπριακό λαό και που αποφεύγει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα."

Ο Υπ.Δικαιοσύνης τόνισε πως δεν είναι ο ειδικός για το θέμα, και πως όταν οι ειδικοί είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα, δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις. Καταθέτω την αγωνία μου για τον Κυπριακό λαό και ζητώ να εκτιμηθεί η αγωνία του. Ας στοχαστούν κάποιοι πως μερικές επιλογές τους μπορεί να έχουν αντανάκλαση και στην Ελληνική Κοινωνία.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: