Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Βοήθεια από Μόσχα ζητά η Κύπρος - Απειλεί η ΕΕ

Βοήθεια από Μόσχα ζητά η Κύπρος - Απειλεί η ΕΕ
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 
Η Κύπρος ζήτησε νέο δάνειο από την Ρωσία την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση μετά την ομόθυμη απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από την Βουλή της νήσου.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε μετά από μία πρώτη συνάντηση με τον...
Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, στην Μόσχα ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, οι συζητήσεις πάντως συνεχίζονται.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος ζήτησε νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ από τη Μόσχα, πέρα από την πενταετή παράταση και την μείωση του επιτοκίου που έχει αιτηθεί για το υφιστάμενο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ.
Η Κύπρος επιζητάει την βοήθεια της Ρωσίας, καθώς το σχέδιο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Σαββατοκύριακο στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απορρίφθηκε ομόθυμα από τους Κύπριους βουλευτές την Τρίτη.
Το σχέδιο προέβλεπε έκτακτη εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν 5,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά και οι πολέμιοί της υποστηρίζουν ότι αντίκειται στην αρχή που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί διασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
Η Μόσχα έχει κάθε συμφέρον να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες, καθώς αυτές αποτελούν παράδεισο για Ρώσους επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που έχουν τοποθετήσει εκεί πολλά δισ. ευρώ.
«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάταση», δήλωσε ο Σαρρής σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με τον Σιλουάνοφ. «Θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη».
«Δεν υπήρξαν προτάσεις, τίποτα το συγκεκριμένο».
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Κύπρο, ο Γιεργκ Άσμουσεν, είπε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διακόψει την βοήθεια προς τις κυπριακές τράπεζες, αν δεν υπάρξει άμεσα πακέτο διάσωσης για τη χώρα.
«Μπορούμε να παρέχουμε έκτακτη ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και... οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν φερέγγυες, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πακέτο διάσωσης», δήλωσε ο Άσμουσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit το απόγευμα της Τρίτης.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ, αν και ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν τελικά μια λύση που θα διασφαλίζει την παραμονή της στην ευρωζώνη.
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα για να συμμετάσχει σε έκθεση για τον τουρισμό. Ωστόσο η επίσκεψη αυτή πυροδοτεί σενάρια ότι στα πλαίσια της επιδιωκόμενης συμφωνίας για ρωσική βοήθεια πιθανόν να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των αναξιοποίητων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.
Πολλά είναι τα σενάρια για την μορφή που θα μπορούσε να πάρει η ρωσική βοήθεια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διέψευσε πάντως ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία για πώληση της Cyprus Popular Bank σε Ρώσους επενδυτές.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι είναι θέμα της Κύπρου να προτείνει εναλλακτική λύση, αλλά ότι είναι δίκαιο να περιμένει κανείς από τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.00 ευρώ να συνεισφέρουν στο πακέτο.
Εναλλακτικό σχέδιο
Η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των τραπεζών αυτή την εβδομάδα, για να αποτρέψει τη μαζική εκροή καταθέσεων. Τα μηχανήματα ανάληψης, ωστόσο, που άδειασαν το Σαββατοκύριακο, ξαναγέμισαν, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν περιορισμένες αναλήψεις.
«Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο ο κόσμος μπορεί να κάνει αναλήψεις από τα ATM αλλά αν αδειάσουν και αυτά, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε στο Reuters ο 50χρονος Τίτος Πιτσιλίδης.
Από τα βασικότερα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξανανοίξουν την Πέμπτη, όπως είναι προγραμματισμένο, ή θα παραμείνουν κλειστές έως την επόμενη εβδομάδα. Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Σπύρος Σταυρινάκης είπε ότι έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.
Κύπριος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί με τους ηγέτες των κομμάτων και τον κεντρικό τραπεζίτη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ένα 'σχέδιο Β' βρίσκεται υπό επεξεργασία.
«Ομάδα τεχνοκρατών μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν ένα σχέδιο Β΄ που θα έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Αναστασιάδης συνάντησε αργότερα στελέχη της τρόικας.
Ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης είπε στο Reuters ότι μια από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ημιδημόσιο τομέα, που έχουν αποθεματικά 2-3 δισ. ευρώ.
Στέλεχος της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στις συζητήσεις της Τετάρτης είπε: «Η ιδέα είναι ότι μπορούμε να πάρουμε τα ασφαλιστικά ταμεία οργανισμών όπως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ίσως και κάποιων άλλων, και να αντλήσουμε δύο έως τρία δισ. ευρώ. Εάν αντλήσουμε τα μισά χρήματα, τότε ίσως θα μπορούσαμε να φθάσουμε το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ δίνοντας τις κυπριακές τράπεζες σε ρωσικά χέρια».
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: