Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ηχηρό «Όχι» - Απορρίφθηκε η πρόταση με 36 ψήφους έναντι 19 αποχών

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013
Με 36 ψήφους κατά και 17 αποχές καταψηφίστηκε από την Κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το "κούρεμα" των καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε ούτε μία θετική ψήφος για το επίμαχο ν/σ, το οποίο όπως και αναμενόταν δεν "πέρασε" από την Βουλή.
Το νομοσχέδιο, παρά τις τροποποιήσεις του, είχε γνωστοποιηθεί ότι θα ...
καταψηφιστεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, ενώ ο ΔΗΣΥ είχε αποφασίσει να τηρήσει αποχή. Η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για αύριο η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, δεν έγινε δεκτή νωρίτερα.
Προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα το πρωί, προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικά σχέδια για αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκύψει από τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Την ώρα πάντως που η ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε μήνυμά του στο Facebook επισημαίνει ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, «αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους Κύπριους πολίτες».
«Λύπη» για τον κυπριακό λαό φέρεται να εκφράζει ο Σόιμπλε
«Λυπάμαι για τον λαό της Κύπρου» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.
«Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είπε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου» δήλωσαν βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου.
Ο γερμανός υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστήριξε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.
Στην ίδια συνάντηση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ, φέρεται να δήλωσε ότι εάν η κυπριακή Βουλή υπερψηφίσει απόψε το πρόγραμμα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να προγραμματίσει την δική του συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη, δεδομένου ότι η Μπούντεσταγκ κλείνει την Παρασκευή για πασχαλινές διακοπές.
Πρωτοσέλιδο 20.3.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: