Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ ζήτησε η Κύπρος από τη Ρωσία - Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

Νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ ζήτησε η Κύπρος από τη Ρωσία - Ακυρώθηκε η συνέντευξη Τύπου
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για μια νέα δανειακή συμφωνία που θα βοηθούσε τη Λευκωσία να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών...
Μιχάλης Σαρρής δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, ότι θα παραμείνει στη Μόσχα όσο χρειαστεί προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Η Κύπρος ζήτησε από τη Ρωσία πενταετή παράταση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει και λήγει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου που σήμερα ανέρχεται στο 4,5%.
Η Κύπρος ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να της δανείσει άλλα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, αλλά η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή της για το αίτημα.
Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.
«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.
Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.
Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.
Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: