Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

"Δώρα" για τους αγρότες - Προτάσεις για λύση των αγροτικών αιτημάτων από την κυβέρνηση


Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013
Μετά τις συγκρούσεις της κυβέρνησης με τους εργαζομένους σε πολλούς κλάδους με μέτρα όπως η πολιτική επιστράτευση, φαίνεται η κυβέρνηση πως,,,
κατανοεί πως δεν μπορεί να έχει επίσης σκληρή στάση απέναντι στους αγρότες μιας και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εικόνες παλαιότερων ετών με κλεισμένες εθνικές και σκασμένα λάστιχα των τρακτέρ.
Έτσι στη σύσκεψη μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσαν ένα στίγμα αισιοδοξίας πως η κυβέρνηση δεν θα έρθει σε ρήξη με τους αγρότες, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα έχει αποφασιστεί να δοθούν κάποια δώρα στους αγρότες.

Όπως δήλωσε τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυταρής όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαροκόπουλος, τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ικανοποιηθούν. Στις δηλώσεις έγινε σαφές πως κανείς αγρότης δεν θα χάσει τη γη του, κάτι που παραπέμπει στα κόκκινα δάνεια των αγροτών, ενώ φαίνεται πως υπάρχει λύση και για το φθηνό νυχτερινό αγροτικό ρεύμα που ζητούν οι αγρότες.

Σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ φαίνεται πως από τα 130 εκατομμύρια ευρώ που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν, ίσως υπάρξει μία αύξηση σε αυτά της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό περίπου στα 160 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ -στα περυσινά επίπεδα- της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, καθώς και επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ "σε αληθινούς αγρότες".

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε επίσης ότι "κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του" και εμφανίστηκε αποφασισμένη να διευθετηθεί το θέμα των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.

Βασικό θέμα της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών ήταν και η φορολογία των ακινήτων, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές της συγκυβέρνησης που βάλλουν εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: