Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ «Ηφαίστειο» και πάλι η Τυνησία

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα    
Σε αναβρασμό βρίσκεται και πάλι η Τυνησία, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η «Αραβική Ανοιξη», εξαιτίας της δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης ...
Τσόκρι Μπελαΐντ.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας του 48χρονου αριστερού δικηγόρου, στελέχους του κόμματος «Δημοκράτες Πατριώτες», χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τύνιδας και του Σιντί Μπουζίντ και επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των γραφείων του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.
Οι διαδηλωτές στην Τύνιδα πολιορκούσαν για πολλές ώρες και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών, ενώ στο Σιντί Μπουζίντ, υπάρχουν αναφορές και για πυροβολισμούς στον αέρα από την αστυνομία, αλλά και για τουλάχιστον έναν αστυνομικό νεκρό.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Μπελαΐντ δολοφονήθηκε το πρωί, έξω ακριβώς από το σπίτι του και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο άγνωστος που τον εκτέλεσε με δύο σφαίρες, μία στον λαιμό και μία στο κεφάλι, επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού.
Ο Τσόκρι Μπελαΐντ είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα την κυβέρνηση για επίθεση σε συγκέντρωση του κόμματός του
Ο Τσόκρι Μπελαΐντ είχε κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα την κυβέρνηση για επίθεση σε συγκέντρωση του κόμματός του
Σημειώνεται ότι ο Μπελαΐντ την περασμένη εβδομάδα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσέλαβε ανθρώπους για να επιτεθούν σε συγκέντρωση του κόμματός του, ενώ μετά τη δολοφονία του το κόμμα του καλεί σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεσή του.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, και ο πρόεδρος του Ενάχντα Ρασίντ Γκανουτσί τόνισε σε δηλώσεις του πως: «Το κόμμα μου είναι εντελώς αθώο για τη δολοφονία του Μπελαΐντ. Θεωρείτε πως είναι πιθανό η κυβέρνηση να δολοφονεί και έτσι να πλήττει τις επενδύσεις και τον τουρισμό;».
Ο ίδιος κατηγόρησε για τη δολοφονία «αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στη δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας» και προσέθεσε: «Σήμερα η Τυνησία βρίσκεται στο μεγαλύτερο πολιτικό αδιέξοδο από την περίοδο της επανάστασης.
Θα πρέπει να παραμείνουμε ήσυχοι και να μην εισέλθουμε σε έναν νέο κύκλο βίας. Χρειαζόμαστε την ενότητα περισσότερο από ποτέ». Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί περαιτέρω η κατάσταση, ο πρωθυπουργός, Χαμαντί Ζεμπαλί, ανακοίνωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλυθεί και τη θέση του θα πάρει ένας άλλος αποτελούμενους από περισσότερα κόμματα ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Από την πλευρά τους πάντως οι «Δημοκράτες Πατριώτες» ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα οδηγούσε στο νέο σύνταγμα της χώρας.
ΕΘΝΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: