Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο ταμίας του μαύρου χρήματος κατέθεσε για το σκάνδαλο Ο Ραχόι δεν παραιτείται, ποντάροντας στην... αργοπορία της ισπανικής Δικαιοσύνης

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013
Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας χθες, αφότου οι εισαγγελείς τον ανέκριναν ...σχετικά με ντοκουμέντα που θεωρείται ότι δείχνουν πως επί πολλά χρόνια έδινε τακτικά μπόνους σε στελέχη του κόμματος από κεφάλαια που εισέπραττε από μεγάλες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές. Μεταξύ αυτών των στελεχών φέρεται να είναι και ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «κλέφτη» και «φέρε πίσω τα χρήματα» στον Λουίς Μπάρθενας καθώς αστυνομικοί τον συνόδευαν σε ταξί που περίμενε έπειτα από τη δίωρη κατάθεσή του. Ο Μπάρθενας, ο οποίος έχει εμπλακεί και σε ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, εκλήθη χθες να απαντήσει στα ερωτήματα που προέκυψαν αφότου η εφημερίδα «Ελ Παΐς» δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα «μυστικά χαρτιά», όπως τα ονόμασε, του Μπάρθενας, με αντίγραφα αρχείων των τελευταίων ετών όπου αναγράφονται ονόματα κομματικών στελεχών και τα χρηματικά ποσά που έλαβαν από δωρεές κατασκευαστικών εταιρειών προς το κόμμα. Τόσο ο Μπάρθενας όσο και το Λαϊκό Κόμμα που έχει κόψει τους δεσμούς μαζί του, ισχυρίζονται ότι τα έγγραφα είναι πλαστά και αρνούνται ότι κρατούνταν διπλά βιβλία ή ότι έγινε οτιδήποτε παράνομο.
Το σκάνδαλο, αν και είναι ένα μεταξύ πολλών στην Ισπανία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη καθώς ο Ραχόι ζητά διαρκώς όλο και μεγαλύτερες θυσίες από τους Ισπανούς αφού η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση και η ανεργία ξεπερνά το 25%. Μιλώντας στη Γερμανία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Ραχόι δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι «παντελώς ψευδείς» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει στο σκάνδαλο να ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες πούλησαν ισπανικά κρατικά ομόλογα λόγω της ανησυχίας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο δεν θα επιτύχουν. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την παραίτηση του Ραχόι, ενώ η Αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει τους δρόμους γύρω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ώστε να μην μπορέσουν οι διαδηλωτές να πλησιάσουν. Πάντως, οι μεγάλες καθυστερήσεις στο ισπανικό δικαστικό σύστημα σημαίνουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια πριν αποφανθούν τα δικαστήρια για το εάν οι καταγγελίες θα οδηγήσουν σε δίκη και έτσι είναι μάλλον απίθανο να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Ραχόι λόγω αυτού του σκανδάλου.
Ο εισαγγελέας που πήρε την κατάθεση του Μπάρθενας θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στείλει τα στοιχεία στο δικαστήριο που ήδη ασχολείται με την υπόθεση Γκουρτέλ, στην οποία ο Μπάρθενας κατηγορείται για δωροληψία, ξέπλυμα χρημάτων και φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πριν από δύο εβδομάδες ότι ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος είχε έναν τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνος, παρότι δεν τα είχε δηλώσει, ισχυρίζεται ότι είναι κεφάλαια από νόμιμες επιχειρηματικές πράξεις. Στις 25 Φεβρουαρίου θα εμφανισθεί σε δίκη για έναν άλλο τραπεζικό λογαριασμό του στην Ελβετία.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: