Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Eφεδρεία και απολύσεις: Αναψε το φυτίλι στην Ελλάδα Πηγή: Eφεδρεία και απολύσεις: Αναψε το φυτίλι στην Ελλάδα

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/po-ota-epeisodia-thessaloniki-eurokinissi-660.png 
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012
Mε τραμπουκισμούς και βία υποδέχτηκαν στη Θεσσαλονίκη χθες τη γερμανική αντιπροσωπεία εργαζόμενοι στους δήμους και συνδικαλιστές της...
ΠΟΕ-ΟΤΑ, μαζί με εργαζόμενους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα αυτά προμηνύουν θύελλες και κοινωνικές συγκρούσεις που ενδέχεται να λάβουν και πρωτοφανείς διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα της Μεταπολίτευσης.

Θύμα των απαράδεκτων επεισοδίων ήταν ο Γερμανός πρόξενος και συμπατριώτες του. Οι διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θέμης Μπαλασόπουλο, είχαν «πολιορκήσει» από νωρίς τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, παίζοντας ναζιστικά εμβατήρια, με στόχο τον Γερμανό υφυπουργό Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, για τις προχθεσινές του δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως παραίνεση για απολύσεις στους δήμους.

Ο Φούχτελ, όμως, μπήκε από άλλη πύλη και οι συγκεντρωμένοι βρήκαν μπροστά τους τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιχείρησε να περάσει πεζή και ασυνόδευτος.

Δεκάδες διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον του Γερμανού πρόξενου, προπηλακίζοντας και απειλώντας τον.

Οπως φάνηκε και στις εικόνες που κατέγραψαν τα έκτροπα, ο Γερμανός πρόξενος δέχθηκε στον ώμο τη γροθιά ενός διαδηλωτή και την ίδια ώρα εκσφενδονίζονταν εναντίον του ίδιου και της συνοδείας του αβγά, μπουκάλια με νερό και καφέδες. Ενα πλαστικό κυπελλάκι με καφέ βρήκε τον πρόξενο και το περιεχόμενό του χύθηκε στην πλάτη του. Παράλληλα, δεκάδες άτομα κινήθηκαν μαζικά εναντίον του και τον περικύκλωσαν με απειλητικές διαθέσεις, προπηλακίζοντας και απειλώντας τον, μέχρι να επέμβουν οι αστυνομικοί για να τον προστατέψουν.

Εισβολή στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης

Λίγα λεπτά μετά, έγινε εισβολή δεκάδων διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μέσω γραφείων και εκθεσιακών περιπτέρων, και εκεί δύο άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι δέχτηκαν την επίθεση διαδηλωτών που άρπαξαν τις τσάντες τους.

Οι εικόνες του εξαγριωμένου πλήθους που εκσφενδόνιζαν εναντίον της γερμανικής αντιπροσωπείας ό,τι κρατούσαν στα χέρια τους έκαναν το γύρο του κόσμου ενώ ο Γερμανός πρόξενος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.

«Δεν είμουν θύμα αντιδράσεων. Ηταν παρεξήγηση. Εχασα μόνο τα γυαλιά μου που κόστιζαν μόλις 3 ευρώ» είχε το κουράγιο να αστειευτεί ο Βόλφγκανγκ Ομπερμάιερ πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου της ΔΕΘ. «Χαίρομαι που κάποιοι διαδηλωτές μου πήραν και κάποια από τα χαρτιά μου και δεν μπορώ να τα διαβάσω όλα» είπε ο πρόξενος, εναντίον του οποίου οι εργαζόμενοι είχαν εκτοξεύσει νωρίτερα καφέδες, νερά και αυγά!

Το γεγονός αποδοκίμασε με δηλώσεις της και η καγκελάριος Μέρκελ ενώ χάρη στην ψυχραιμία της γερμανικής αντιπροσωπείες αποφεύχθηκε διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διακριτή κατά τη διάρκεια όλων των επεισοδίων ήταν η παρουσία της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πηγές αναφέρουν ότι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπαλασόπουλος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Για «υποκινούμενες αντιδράσεις» έκανε λόγο και ο κ. Φούχτελ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους.

Υπόνοια για απολύσεις

Το φυτίλι των τραμπουκισμών άναψε από τη δήλωση του Γερμανού εντεταλμένου της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ότι τη δουλειά που κάνουν στη Γερμανία 1.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα την κάνουν 3.000.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Φούχτελ όσο και ο Γερμανός πρόξενος προσπάθησαν να ανασκευάσουν το περιεχόμενο της δήλωσης λέγοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση θέλει να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην ελληνική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας την ευχή ότι η παρεξήγηση έχει λυθεί.

Το Μνημόνιο προβλέπει διαθεσιμότητα

Ωστόσο μετά την πρόσφατη ψήφιση του Μνημονίου, δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με την οποία πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι ως το τέλος του 2012 και 25.000 διαθεσιμότητες που πρέπει να προκύψουν το 2013 σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Αν όμως ο «πόλεμος» Δημοσίου και Πολιτείας ξεκίνησε από τώρα, με τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς, τι πρόκειται να συμβεί το 2013 με τις 25.000 διαθεσιμότητες, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει την απάντηση στην κυβέρνηση.

Ηδη, στα «χαρακώματα» βρίσκονται η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι δήμαρχοι με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφότου δημοσιεύτηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος-φωτιά, που προβλέπει ότι τίθενται αυτόματα σε διαθεσιμότητα και παίρνουν φύλλο πορείας για έξοδο από το Δημόσιο οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διοικητικών καθηκόντων που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι αν και είναι σχετικά εύκολη η διαδικασία για να προκύψει το πρώτο κύμα των 2.000 διαθέσιμων υπαλλήλων, θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες για τις 25.000 διαθεσιμότητες που πρέπει να προκύψουν το 2013 σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Σε διαθεσιμότητα 100 εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων

Την ώρα που όλοι οι δήμαρχοι της Ελλάδας κάνουν «αντάρτικο» και αρνούνται να συνεργαστούν με την κεντρική διοίκηση απειλώντας ότι δεν θα υποδείξουν δημοτικούς υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα, ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τολμάει να πάει κόντρα στο ρεύμα.

Με χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Καμίνης έδωσε μια λίστα περίπου 100 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι, μετά την ψήφιση του νόμου για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγούνται σε διαθεσιμότητα αλλά παράλληλα καταδίκασε το μέτρο.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι από την απόφαση της κυβέρνησης προκύπτουν προβλήματα νομιμότητας, στη βάση αντισυνταγματικών στοιχείων του νόμου και προανήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή θα δώσει τη νομική της στήριξη στους εργαζόμενους, που θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Παράλληλα, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και στελέχη του Δήμου εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις για τη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου θα είναι σημαντικές, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε ορισμένα πόστα.

Απαιτείται παρέμβαση του Πρωθουργού

Από όλο αυτό το κουβάρι των εξελίξεων που αφορά την υλοποίηση βασικών διατάξεων του Μνημονίου, όπως είναι η διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι προετοιμάζεται κλίμα έντονων κοινωνικών συγκρούσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν με ανησυχία τα φαινόμενα τραμπουκισμών όπως τα χθεσινά αναφέρουν ότι απαιτείται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να αποσαφηνιστεί αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και με ποιούς όρους θα πρέπει να γίνει η διαθεσιμότητα.

Μόνο έτσι, επέμειναν οι ίδιες πηγές, θα αποφευχθούν φαινόμενα υστερίας που ενδέχεται να κλιμακωθούν όσο υλοποιούνται τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο.

Αλέξης Τσίπρας: Μισθοί και συντάξεις θα αποκατασταθούν με ένα άρθρο

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα επισκέφτηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους εργαζόμενους να πουν «μολών λαβέ» στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και των εθνικών δυνατοτήτων για ανάκαμψη», ενώ χαρακτήρισε τη ΛΑΡΚΟ «εμβληματική επιχείρηση» και «ιστορική βιομηχανία που έχει συνδέσει την παρουσία της με τις δυνατότητες και τις πρωτοβουλίες παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης του τόπου», θυμίζοντας ότι «κατέχει το 3% των εθνικών εξαγωγών».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενους στους εργαζόμενους είπε:

«Το μεγάλο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις- που θα επαναφέρουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησης, για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή. Το μεγάλο έγκλημα είναι ότι θέλουν τώρα, που βρίσκονται στην εξουσία αυτοί που κατεδάφισαν τον τόπο, να ξεπουλήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εθνικό πλούτο για να μην έχει στα χέρια της, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που θα αναλάβει πολύ σύντομα, τα εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μας έχει γεμίσει χρέη μέχρι το λαιμό» και αμφισβήτησε τη δυνατότητα εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. «Ο λόγος των αποκρατικοποιήσεων είναι ότι οι πιστωτές ζητούν να πάρουν και τα τιμαλφή, να πάρουν και τα ασημικά, να πάρουν ότι έχει απομείνει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ανίκανη «να αντιδράσει και να διαπραγματευτεί». Επανέλαβε δε, για πολλοστή φορά τη φράση του ιστορικού ηγέτη της προδικτατορικής αριστεράς Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», συμπληρώνοντας: «Το ίδιο θα πράξουμε τώρα και εμείς».

Αποκάλεσε μάλιστα παράνομη την τοποθέτηση του προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτοντας: «Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε συνεντεύξεις και να φωνάζουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι αυτό το ξεπούλημα εμείς θα το σταματήσουμε και με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή την παράνομη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι παράνομο, γιατί ακόμη και με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, ήθελε αυξημένη πλειοψηφία από την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διοριστεί. Δεν είχε αυτή την πλειοψηφία. Όλοι περιμένουμε ότι αυτή η προσφυγή θα δημιουργήσει πραγματικά νομικό κώλυμα σε όλες αυτές τις διαδικασίες που θέλουν να περάσουν με πολύ γρήγορο τρόπο»
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: