Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Οι επτά κεφαλές του «δράκου» - ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Οι επτά κεφαλές του «δράκου»  Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012
Οι μυστικοί επτά της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας βγήκαν μπροστά. Από χθες και για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια θα κρατούν την τύχη της Κίνας στα χέρια τους και οι πολιτικές αποφάσεις τους θα επηρεάζουν όχι...
μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.
Παρότι οι τρεις κορυφαίοι της Επιτροπής, δηλαδή ο νέος γενικός γραμματέας και μελλοντικός πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο μελλοντικός πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ουάνγκ Κισάν που θα αναλάβει και το σώμα καταπολέμησης της διαφθοράς, θεωρούνται μεταρρυθμιστές (έστω και μετριοπαθείς όπως τονίζουν κάποιοι αναλυτές), οι υπόλοιποι τέσσερις, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, Γιου Ζενγκσένγκ, Ζανγκ Γκαολί και Λιου Γιουνσάν, χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως συντηρητικοί.
Μάλιστα, όπως τονίζεται από αρκετούς, το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας της μόνιμης Επιτροπής ανέβηκε στα 63,4 έτη, από 62,1 έτη που ήταν πριν από το 18ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας, καταδεικνύει ότι οι δραστικές αλλαγές που θα ήθελε η Δύση να γίνουν εντός της χώρας, μάλλον θα καθυστερήσουν.
Πάντως ο νέος γενικός γραμματέας του Κόμματος και επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναγνώρισε ότι το ΚΚ Κίνας είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις και τεράστια προβλήματα, τα οποία η νέα ηγεσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Συμφωνώντας με τον απερχόμενο πρόεδρο Χου Ζιντάο, ο νέος ισχυρός άνδρας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι τα προβλήματα που έχει μπροστά του το Κόμμα «είναι η διαφθορά, η απομάκρυνση από τον λαό καθώς και η τυπολατρία και η γραφειοκρατία». Παράλληλα ζήτησε «αυστηρή πειθαρχία».
Εκτός από τη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, χθες ανακοινώθηκαν και τα 24 μέλη του ευρύτερου σώματος του Πολιτικού Γραφείου, από τα οποία θα προέλθει η επόμενη γενιά ηγετών της Κίνας.
Στο Πολιτικό Γραφείο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, και δύο άνθρωποι του Χου Ζιντάο, ο μεταρρυθμιστής και επικεφαλής του Κόμματος στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ Ουάνγκ Γιανγκ και ο επικεφαλής οργάνωσης του Κόμματος Λι Γιουαντσάο. Και οι δυο τους θεωρήθηκαν ιδιαίτερα «φιλελεύθεροι» για να έχουν θέση εντός της Μόνιμης Επιτροπής, κάτι που ίσως αλλάξει μέχρι το επόμενο συνέδριο του Κόμματος το 2017.
Ζανγκ Γκαολί
Γραμματέας του ΚΚ στην Τιαντζίν
Στα 66 του χρόνια ο Ζανγκ Γκαολί, ο οποίος αναμένεται να λάβει τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, έχει καταφέρει να φτάσει ψηλά στην ιεραρχία του κόμματος χωρίς να τραβάει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Στην Τιαντζίν, όπου είναι γραμματέας από το 2007, έχει επιβλέψει τεράστια έργα υποδομών. Εχει εργαστεί στη βιομηχανία παραγωγής πετρελαίου τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη Σενζέν το 1997 και έκτοτε έχει αναλάβει επικεφαλής της Σαντόνγκ και της Τιαντζίν.
Λιου Γιουνσάν
Επικεφαλής Προπαγάνδας
Ο 65χρονος πολιτικός έχει καταφέρει να είναι επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας από το 2002 και είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, των εφημερίδων, των εκδόσεων βιβλίων και του Ιντερνετ. Η πολιτική καριέρα του Λιου ξεκίνησε από την επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας και συνεχίστηκε στο Πεκίνο, όπου το 1993 έγινε αναπληρωτής υπουργός Προπαγάνδας. Ο γιος του ο Λιου Λεφέι, ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού Fund Citic.
Ζανγκ Ντεγιάνγκ
Υπεύθυνος Βιομηχανίας
Στα 66 του χρόνια ο Ζανγκ ανέλαβε την επαρχία Τσονκίνγκ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία και την αποκαθήλωση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της επαρχίας Μπο Σιλάι. Πτυχιούχος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σούνγκ στην Πιονγκιάνγκ της Βόρειας Κορέας ανέλαβε το πρώτο του αξίωμα ως γενικός γραμματέας του Κόμματος στην επαρχία Τζιλίν το 1995. Το 1998 μεταφέρθηκε στην Ζετζιάνγκ και μπήκε στο πολιτικό γραφείο το 2002. Από το 2008 είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Σι Τζινπίνγκ
Νέος πρόεδρος, αρχηγός του Στρατού
Ο 59χρονος γιος ενός ήρωα της κινεζικής επανάστασης είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Κίνας, καθώς από τον Μάρτιο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Εχει περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης εντός του κόμματος και του κράτους, στη Φουζιάν, τη Ζετιάνγκ και τη Σαγκάη και έχει πάρει τα εύσημα για τις πολιτικές που ακολούθησε. Εχει σπουδάσει στην Αϊόβα των ΗΠΑ, ενώ και η κόρη του φοιτά σε προπτυχιακό τμήμα του Χάρβαρντ.
Λι Κεκιάνγκ
Ο νέος πρωθυπουργός
Ο 57χρονος με καταγωγή από την Ανχούι, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ουέν Τζιαμπάο στη θέση του πρωθυπουργού τον Μάρτιο. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου με διδακτορικό στα οικονομικά με μακρά πορεία στη νεολαία του Κόμματος, όταν ο Χου Ζιντάο ήταν γραμματέας της νεολαίας. Εχει επίσης διατελέσει γραμματέας του Κόμματος στην επαρχία Χενάν, ενώ έχει διαφωνήσει ανοικτά με τη γραμμή να αλλάξει η οικονομική πολιτική της Κίνας και από τις επενδύσεις να στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση.
Γιου Ζενγκσένγκ
Γ.γ. του ΚΚ στη Σανγκάη
Ο 67χρονος μηχανικός είναι ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Σι Τζινπίνγκ στο κορυφαίο αξίωμα της μεγαλύτερης κινεζικής πόλης. Εχει μακρά θητεία στα υψηλότερα αξιώματα της χώρας, ενώ μπήκε στο Πολιτικό Γραφείο το 2002. Ο αδερφός του ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, όμως αυτομόλησε στις ΗΠΑ το 1985. Ο θείος του ήταν υπουργός Αμυνας του Τσιάνγκ Κάι Σεκ λίγο πριν από την Επανάσταση του 1949!
Ουάνγκ Κισάν
Τραπεζίτης κατά διαφθοράς
Ο ισχυρός 64χρονος τραπεζίτης είναι γνωστός για τις ικανότητές του να επιλύει τις διαφορές στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας στην Κίνα, αλλά και να ξεπερνάει τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν όπως η κατάρρευση μιας επενδυτικής εταιρείας το 1998 και η επιδημία του ιού SARS το 2003. Ως δήμαρχος Πεκίνου ήταν υπεύθυνος για τις προετοιμασίες των Ολυμπιακών του 2008. Πιθανότατα θα αναλάβει επικεφαλής του ειδικού γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ουενφάνγκ Τανγκ
Επίδειξη δύναμης
Η νέα ηγεσία της Κίνας πρέπει να καταφέρει να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό, αλλά και να ρίξει το βάρος της στο εξωτερικό. Ο υπόλοιπος κόσμος θα παρακολουθεί στενά. Παρότι οι προσωπικότητες και οι εμπειρίες των νέων ηγετών αποτελούν σημαντικούς δείκτες για τη μελλοντική τους στάση και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν, τρία πράγματα θα συμβούν πιθανότατα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα: η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα θα σπρωχτεί στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και η Κίνα θα μετατραπεί σε ένα λαϊκιστικό αυταρχικό κράτος.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τέθηκε ο στόχος η Κίνα να μετατραπεί σε μια "μετριοπαθώς ευημερούσα κοινωνία". Η φιλοδοξία που δεν δηλώθηκε είναι η Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τουλάχιστον όσον αφορά στο ΑΕΠ σε σχέση με την αγοραστική δύναμη. Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες σε μονοψήφια νούμερα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμα χώρος για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι νέοι ηγέτες επίσης θα αναγκαστούν να αλληλεπιδράσουν με τη Δύση πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν και όσο η Κίνα αναπτύσσεται ολοένα και πιο συχνά θα δείχνουν τα δόντια τους σε απάντηση πιθανών απειλών στα κεντρικά τους συμφέροντα, όπως το Θιβέτ, η Σιντζιάνγκ, η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η διαμάχη με την Ιαπωνία.ΕΘΝΟΣ
* καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα

Δεν υπάρχουν σχόλια: