Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Καταδίκασαν το ψευδοκράτος

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εμφανείς και φέτος οι κομματικές αποχρώσεις στις εκδηλώσεις των μαθητών
Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, με ομάδα νεαρών να ανταλλάζουν πέτρες και λεμόνια με Τούρκους που βρίσκονταν εντός της νεκρής ζώνης
Είκοσι εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την παράνομη-αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σύσσωμη η πολιτική, η ....
εκκλησιαστική ηγεσία, οργανωμένα σύνολα και φορείς καταδίκασαν την ανακήρυξη του κατοχικού καθεστώτος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειάς της, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υπενθυμίζοντας τα σχετικά ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θεωρούν άκυρη και στερούμενη οποιουδήποτε ίχνους διεθνούς νομιμότητας την ενέργεια της Τουρκίας και των οργάνων της στην Κύπρο.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το πρωί η μαθητιώσα νεολαία μας, από τις οποίες, δυστυχώς, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον Ορφέα, όπου διατράνωσαν τον αγώνα τους ενάντια στο ψευδοκράτος και την τουρκική κατοχή. Το γενικό σύνθημα της αντικατοχικής εκδήλωσης ήταν: «Κυπριακή Δημοκρατία - Ελεύθερη - Ενωμένη Πατρίδα». Ακούστηκαν, επίσης, συνθήματα όπως «Η Κύπρος θα νικήσει, ποτέ δεν θα λυγίσει», «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», «Κύπρος ενωμένη - Ανεξάρτητη», «Λευτεριά - Επιστροφή», «Ανεξαρτησία - Λευτεριά - Δημοκρατία».
Πετούσαν πέτρες και λεμόνια…
Επεισόδια σημειώθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Ομάδα νεαρών, που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία παρά τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου, πέταξαν πέτρες και λεμόνια προς το μέρος Τούρκων, που σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν εντός της νεκρής ζώνης. Οι Τούρκοι ανταπέδωσαν τους πετροβολισμούς, χωρίς, ωστόσο, να τραυματιστεί κανείς. Η Αστυνομία συνέλαβε νεαρό Ελληνοκύπριο που συμμετείχε στο επεισόδιο, τον οδήγησε στον αστυνομικό σταθμό, για να τον αφήσει λίγο αργότερα ελεύθερο.

Διπολισμός στη Λεμεσό

Διαφορετικά συνθήματα ακούστηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών της Λεμεσού, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στην εκδήλωση επικράτησαν και πάλι συνθήματα διπολισμού μεταξύ των διαφόρων μαθητικών κινήσεων. Την ώρα που κάποιες μαθητικές οργανώσεις φώναζαν πως «Η Κύπρος είναι Ελληνική», άλλοι μαθητές ανταπαντούσαν με το σύνθημα «Η Κύπρος ανήκει στον λαό της». Γύρω από την κεντρική εξέδρα, όπου διεξαγόταν η αντικατοχική συναυλία, μαθητές συγκεκριμένης μαθητικής οργάνωσης σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, ώστε να κρατήσουν μακριά αριθμό μαθητών που έκαναν την εμφάνισή τους με φανέλες του ΕΛΑΜ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στο μεσημέρι, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο. Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους πραγματοποιήθηκαν και το απόγευμα από κόμματα και άλλους φορείς.
Η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ
Με κοινή ανακοίνωσή τους η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) καταδικάζουν «τη μονομερή, παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους», και προσθέτουν: «Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτήν την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Αντικατοχική και στις καφετερίες

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ φακός της εφημερίδας μας απαθανάτισε, χθες το πρωί, ορισμένους μαθητές που προτίμησαν να περάσουν την ώρα τους στις καφετερίες και τα εστιατόρια της οδού Λήδρας και Λεωφόρου Μακαρίου, παρά να συμμετάσχουν στην αντικατοχική εκδήλωση. Όπως πληροφορούμαστε, χθες, στα λύκεια οι μαθητές έκαναν μάθημα μόνο τις δύο πρώτες περιόδους. Στην τρίτη περίοδο πραγματοποιήθηκαν οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους και στη συνέχεια οι μαθητές αποχώρησαν από τα σχολεία με σκοπό να συμμετάσχουν (με δική τους ευθύνη) στην πορεία. Στα δημοτικά και γυμνάσια οι μαθητές παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους.

«Θα μείνει ψευδοκράτος και το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι»

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας Γιώργος Δημοσθένους, σε μήνυμά του, καλεί τους μαθητές και φοιτητές να γίνουν οι πρωτεργάτες στον κοινό αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Υπογραμμίζει ότι οι νέοι πολίτες, προσηλωμένοι στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και την ελευθερία, και με αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα και παρρησία, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ο κ. Δημοσθένους αναφέρει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ήρθε ως επιστέγασμα σειράς αποσχιστικών και διαιρετικών ενεργειών και αποφάσεων που εκπορεύονταν από την Άγκυρα, ήταν η προέκταση της εισβολής του Αττίλα και όσων επακολούθησαν το 1974.
Αρχιεπίσκοπος: Όχι στην αναγνώριση
«Έχει πολλούς στην Κύπρο που θέλουν λύση δύο κρατών, αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί Κυβέρνηση που θα υπογράψει τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Χαρακτήρισε την ημέρα «αποφράδα» για να προσθέσει: «Το ψευδοκράτος που ανακήρυξε ο Ντενκτάς ευτυχώς, μέχρι σήμερα, παραμένει ψευδοκράτος και θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει ψευδοκράτος». Επισήμανε στη συνέχεια «ότι το μεγαλύτερό μας όπλο είναι η κρατική μας υπόσταση, που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».
Ερωτηθείς αν θεωρεί πως στην Κύπρο υπάρχουν κύκλοι που προσπαθούν να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ασφαλώς έχει πολλούς που θέλουν την αναγνώριση, θέλουν λύση δυο κρατών, αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κυβέρνηση που θα υπογράψει τέτοια συμφωνία. Κανένα κόμμα, κανένας επίσημος μέχρι τώρα δεν έχει τέτοιαν άποψη και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρόκειται να πάρει κρατική υπόσταση. Θα μείνει ψευδοκράτος και το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
Οι Σταύρος Μαλάς και Γ. Λιλλήκας
Σε ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς καταδικάζει την αποσχιστική αυτή ενέργεια της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας σε βάρος του κυπριακού λαού. Ενέργεια, όπως υπογραμμίζει, η οποία ήλθε να συμπληρώσει με τον πιο απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εποικισμό μέρους της πατρίδας μας από τον Αττίλα εισβολέα.
«Το διάγγελμα του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αποδεικνύει για μιαν ακόμα φορά τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας και συνθλίβει τις ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν ότι με διαπραγματεύσεις πάνω στο Σχέδιο Ανάν και στη διζωνική ομοσπονδία, θα οδηγηθούμε στην απελευθέρωση και στην επανένωση της πατρίδας μας», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση το Κεντρικό εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Λιλλήκα.
Δεν αποδεχόμεθα τα τετελεσμένα
Να αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζουν τη βάση και το περιεχόμενο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης καλεί την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. «Είκοσι εννέα χρόνια συνεχιζόμενης προσβολής του ΟΗΕ και της διεθνούς έννομης τάξης συνιστά η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, που παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος και έχει οδηγήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διεθνή απομόνωση», σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

http://www.sigmalive.com - ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια: