Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ρουπακιώτης: Υπέγραψα μέτρα που μου επιβλήθηκαν

Ρουπακιώτης: Υπέγραψα μέτρα που μου επιβλήθηκαν

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012
«Θέλω να είμαι υπουργός και να μην παριστάνω τον υπουργό» υπογράμμισε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν τα έγραψε αυτός αλλά του επιβλήθηκαν. «Κατάπια την απρέπεια και υπέγραψα το σύνολο των ..
ρυθμίσεων».
Ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 είπε ότι προσπαθεί να αλλάξει τους όρους «στη σύμβαση ανάγκης που δεχτήκαμε. Θα προσπαθήσουμε να την καλυτερεύσουμε».
Δήλωσε δε ότι δεν είναι κατά του μνημονίου συνολικά «αλλά μόνο κατά των διατάξεων που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων» τονίζοντας ότι δεν «δένεται» στην καρέκλα.
Διαμήνυσε ότι δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και ότι δεν ντρέπεται γι αυτό, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι είναι ασεβής λόγος να τον αποκαλούν κάποιοι «υπουργό των συνδικαλιστών».
Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού έχρονται σε συνέχεια των όσων είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπου πήρε αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 3, σημειώνοντας ότι έχουν επικρατήσει «οικονομίστικες» αντιλήψεις και δήλωσε ότι οι δανειστές «μας πάτησαν στον λαιμό» ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στην τρόικα όσο και στο υπουργείο Οικονομικών.
Εντονη αντίδραση πρωθυπουργού
Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, Αν. Σαμαρά, ο οποίος από τη Μάλτα όπου βρισκόταν χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και του ζήτησε να κάνει συστάσεις στον κ. Ρουπακιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του εξήγησε ότι οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης και εκπέμπουν λανθασμένο μήνυμα στο εξωτερικό. Του επεσήμανε δε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί επί μακρόν αυτήν την κατάσταση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης επικοινώνησε και πάλι με τον κ. Ρουπακιώτη και του ζήτησε να είναι πιο ήπιος στις δημόσιες τοποθετήσεις του, το κλίμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης παραμένει βαρύ. Δεν είναι λίγοι δε εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν τη σφοδρή ενόχληση του πρωθυπουργού όταν ο κ. Ρουπακιώτης αρνήθηκε να υπογράψει το Μνημόνιο 3, την ημέρα που επρόκειτο να κατατεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μόνο μετά από παρέμβαση του Φ. Κουβέλη μεταπείστηκε.
Εξηγήσεις
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι μετά την επικοινωνία που είχε ο Φ. Κουβέλης με τον Αν. Ρουπακιώτη και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης το θέμα θεωρείται λήξαν.
Ηγετικά στελέχη του κόμματος, όμως, επισημαίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει την απόλυτη στήριξή της τόσο στον κ. Ρουπακιώτη όσο και στον κ. Μανιτάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ο Φ. Κουβέλης θα υποστηρίξει την παραμονή των δύο υπουργών στις θέσεις τους, παρά τις διαφοροποιήσεις που εκφράζουν.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ, καθώς και οι υπουργοί που έχει προτείνει, δεν σκοπεύουν να αποτελέσουν μια πειθήνια συνιστώσα του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως απέδειξαν και με το θέμα των εργασιακών.
Ο Αν. Ρουπακιώτης, με αφορμή την παρουσίαση του νέου Κώδικα Δικηγόρων που παραδόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υιοθέτησε τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δικηγόρους, σχετικά με τα κατώτερα όρια αμοιβών, τα συμβόλαια, την ενίσχυση των δικηγορικών συλλόγων κ.λπ., σε αντίθεση με μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα άρθρο.
«Αδιαφορώ αν με λένε κάποιοι υπουργό των δικηγόρων και των δικαστών», είπε χαρακτηριστικά και απέκρουσε αιτιάσεις για συντεχνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι ο νέος Κώδικας Δικηγόρων είναι κείμενο ισορροπημένο με πολλές τομές.
Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι οι όροι των δανειστών ήταν ιδιαίτερα σκληροί και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε εργαζόμενους σε βάρος των οποίων ασέλγησαν εκείνοι που επέβαλαν τα μέτρα.
Επέκρινε την κατάργηση δικαιωμάτων «που διατηρούσαν τους νεόπτωχους δικηγόρους που εργάζονται με 400-500 ευρώ σε άλλα γραφεία», τονίζοντας ότι η κατάργηση των κατώτατων ορίων αμοιβής των δικηγόρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα «επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα όχι χάριν της κοινωνίας, αλλά των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών που ωφελούνται».
Αντιτάχθηκε στην απομάκρυνση δικηγόρων από συμβόλαια, τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: