Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ξεριζώνουν και εμπορεύονται το τσάι του βουνού των Πρεσπών!


Παρασκευή 18 Μαίου 2012
Στο τσάι του βουνού των Πρεσπών στρέφονται Ελληνες και Αλβανοί, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή επιχείρηση συλλογής του, κινδυνεύοντας να εξαφανίσουν τη... μοναδική ποικιλία που φύεται στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ!
Πρόκειται για το "sideritis raeseri", ένα είδος τσαγιού που συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών με υψόμετρο από 1000- 2000 μέτρα, σε βραχώδη ξηρά εδάφη και σε λιβάδια ασβεστολιθικών βιοτόπων. Η επιστημονική ονομασία του γένους sideritis, που περιλαμβάνει περίπου 150 διαφορετικά είδη, προέρχεται από την ελληνική λέξη "σίδηρος", ακριβώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σ' αυτό το στοιχείο. Αυτό το ιδιαίτερο είδος έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που αξιοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, στην ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά και στην καταστολή του εμφυσήματος των πνευμόνων.
«Δυστυχώς, αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, οδηγούν στην αλόγιστη, δίχως έλεγχο και κανόνες, συλλογή του. Ο αριθμός των συλλεκτών είναι άγνωστος, αφού είναι παντελής η έλλειψη συστήματος αδειοδότησης, ενώ η άγνοια και οι λαθεμένες πρακτικές (όπως λ.χ. το ξερίζωμα των φυτών) συντελούν στη σημαντική μείωση των πληθυσμών του και κατά συνέπεια στη διατάραξη των οικοτόπων» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο δασολόγος Γιώργος Φωτιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στο τριεθνές σχέδιο δράσης για το τσάι του βουνού της Πρέσπας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GEF/ UNDP «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Οικοσυστημάτων στη Λεκάνη των Πρεσπών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα».
«Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι διαπιστώνουμε αθρόα προσέλευση Αλβανών, οι οποίοι περνούν παράνομα τα σύνορα και συλλέγουν από την περιοχή των Πρεσπών τεράστιες ποσότητες τσαγιού που ανέρχονται σε έναν με τρεις τόνους ετησίως. Τον τελευταίο καιρό και λόγω οικονομικής κρίσης και οι Ελληνες στράφηκαν στην μαζική συλλογή του φυτού, το οποίο πωλείται στη συνέχεια, κυρίως στην Ιταλία, με τιμή ένα ευρώ για τα μόλις 50 γραμμάρια ξηρού βάρους» εξήγησε ο κ.Φωτιάδης.
 Ξεριζώνουν και εμπορεύονται το τσάι του βουνού των Πρεσπών!
http://www.pro.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: