Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι λύση - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNBC

Παπαδήμος: Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι λύσηΔευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη που..
παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Παπαδήμος: Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι λύση
Στην πρώτη του και μοναδική συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και η επίστροφή στην δραχμή δεν αποτελεί τρόπο επίλυσης της κρίσης στην χώρα.
«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος όσο και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της. «Θεωρώ όμως ότι έχει γίνει πρόοδος προς την σωστή κατεύθυνση. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Λ. Παπαδήμος χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα και εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχε επιτευχθεί συμφωνία και ότι η χώρα θα λάβει την έγκριση των Ε.Ε. και ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησης.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες διότι έχουμε να φέρουμε εις πέρας δύο αλληλένδετες διαδικασίες. Από την μία πρέπει να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό «κούρεμα», το λεγόμενο PSI. Και την ίδια ώρα έχουμε να διατυπώσουμε το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012 - 2015 σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Οι δύο αυτές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.
Οπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και πώς ο Παπαδήμος χειρίζεται την κατάσταση παρατηρείται στενά από τις αγορές σε ολόκληρο των κόσμο. Μία αποτυχία δική του και της ελληνικής κυβέρνησης να χειριστούν την κρίση χρέους θα έχει οικονομικές επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ.
Ωστόσο, ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει ψύχραιμος και θεωρεί ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και θα αποφύγει μία χρεοκοπία τον Μάρτιο.
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στο παρελθόν... και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το κατορθώσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Παπαδήμος δήλωσε επίσης ότι η τύπωση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι απάντηση στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και αρνήθηκε να σχολιάσει την αυξανόμενη αντιπαράθεση για τον ρόλο της Τράπεζας στο ελληνικό χρέος.
«Είμαι βέβαιος ότι θα λάβει τις σωστές αποφάσεις», είπε λακωνικά.ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: