Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τα διόδια της εξαθλίωσης - Επιστολή Δ. Ψωμιάδη σε Μ. Βορίδη για τα διόδια της Λεπτοκαρυάς

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/ee68a9df1200997b07be8fb0bbdb9f29_L.jpg 

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
Αδιανόητο, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, το κόστος των διοδίων της Λεπτοκαρυάς, για τους κατοίκους και.. τους επαγγελματίες του νομού.
Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά με το υπερβολικό κόστος των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ιδιαίτερα δε στα παράπλευρα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης ζητά την εκλογίκευση του κόστους των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη και υπερβολική χρέωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, οι παραχωρησιούχοι εταιρίες εξακολουθούν να εισπράττουν υψηλότατα διόδια, μολονότι τα έργα για την κατασκευή της Εθνικής Οδού έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες», τονίζει στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο το μεροκάματο των επαγγελματιών να καταλήγει στα διόδια και η Πολιτεία να παραμένει αδιάφορη μπροστά στο πρόβλημα».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει ώστε «να εξαιρεθούν όλα τα μικρά επαγγελματικά τοπικά οχήματα από την καταβολή διοδίων στα παράπλευρα διόδια, καθώς επίσης και να εκλογικευθεί το αντίτιμο των διοδίων, τουλάχιστον έως την κατασκευή ασφαλών παράπλευρων οδών, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής». «Μην ωθείτε τους επαγγελματίες στην οικονομική εξαθλίωση! Καθήκον της Πολιτείας είναι να ενισχύει τους επαγγελματίες και όχι να τους στραγγαλίζει στο όνομα του μνημονίου», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
Πρόσφατα έγινα, για πολλοστή φορά, αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους και επαγγελματίες της Πιερίας σχετικά με το υψηλότατο κόστος των διοδίων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, ιδιαίτερα δε στη Λεπτοκαρυά, όπου οι οδηγοί της περιοχής καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στα παράπλευρα διόδια για την καθημερινή τους μετακίνηση.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατ’ επανάληψη θέσει υπ’ όψιν σας το οξύτατο αυτό ζήτημα, με επιστολές της προς το Υπουργείο σας, ζητώντας την εκλογίκευση του κόστους των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη και υπερβολική χρέωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής εξαιτίας της ύπαρξης συνεχόμενων σταθμών διοδίων σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις εντός του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πέντε μετωπικούς σταθμούς διοδίων του οδικού άξονα Μαλλιακός-Κλειδί, οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται εντός των ορίων του νομού Πιερίας.
Είναι δε αδιανόητο το γεγονός ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, οι παραχωρησιούχοι εταιρίες εξακολουθούν να εισπράττουν υψηλότατα διόδια, μολονότι τα έργα για την κατασκευή της Εθνικής Οδού έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες. Παράλληλα,  δεν επιτρέπεται στους επαγγελματίες μεταφορείς να χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο, το οποίο εξάλλου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μη ασφαλές για τους υπόλοιπους οδηγούς.
Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς ότι στη δεινή οικονομική συγκυρία που ζει η χώρα μας, είναι ανεπίτρεπτο το μεροκάματο των επαγγελματιών να καταλήγει στα διόδια και η Πολιτεία να παραμένει αδιάφορη μπροστά στο πρόβλημα. Το δυσβάσταχτο κόστος των διοδίων πλήττει βάναυσα τον κλάδο των μεταφορών και του τουρισμού, με βαρύτατες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ήδη το Επιμελητήριο Πιερίας, διά του Προέδρου του Ηλία Χατζηχριστοδούλου και το Σωματείο Εθνικών Μεταφορών διά του Προέδρου του Κωνσταντίνου Συρανίδη έχουν καταθέσει εγγράφως τα αιτήματά τους, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με τη σειρά μας, σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των επαγγελματιών και να μεριμνήσετε προκειμένου να εξαιρεθούν όλα τα μικρά επαγγελματικά τοπικά οχήματα από την καταβολή διοδίων στα παράπλευρα διόδια, καθώς επίσης και να εκλογικευθεί το αντίτιμο των διοδίων, τουλάχιστον έως την κατασκευή ασφαλών παράπλευρων οδών, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μην ωθείτε τους επαγγελματίες στην οικονομική εξαθλίωση! Καθήκον της Πολιτείας είναι να ενισχύει τους επαγγελματίες και όχι να τους στραγγαλίζει στο όνομα του μνημονίου.
Με εκτίμηση,
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: