Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Άνω του 1 εκ. ευρώ τα χρέη μεγαλοοφειλετών προς τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. δήμου Δίου - Ολύμπου - Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝΟ Θανάσης Στύλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για οφειλές παλιότερων ετών

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 Τοπικά
Με διακοπή νερού κινδυνεύουν όσοι, ιδίως μεγαλοοφειλέτες, αρνηθούν να πληρώσουν
Στη διακοπή νερού κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου, προτίθεται να προχωρήσει η..
δημοτική επιχείρηση ύδρευσης - αποχέτευσης Ανατολικού Ολύμπου (ΔΕΥΑΑΝΟ). Οι εν λόγω οφειλέτες, εδώ και κάμποσα χρόνια, αδιαφορούν και δεν πληρώνουν χρέη τα οποία, συνολικά, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Πρόκειται βασικά για ιδιοκτήτες μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι από την εποχή πριν από την οικονομική κρίση είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑ του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου ενώ και η ΔΕΥΑΑΝΟ φαίνεται ότι δεν είχε την πολιτική βούληση να προβεί σε δραστικά μέτρα προκειμένου να τους αναγκάσει να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι να έχει προκληθεί σήμερα μια μεγάλη "τρύπα" στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης του νυν δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και να έχει παγιωθεί μια πολύ μεγάλη αδικία σε βάρος μεσαίων ή και αδύναμων οικονομικά δημοτών της περιοχής.
Μάλιστα, πολλοί από τους μεσαίους και τους οικονομικά αδύναμους δημότες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι των υπηρεσιών και αγαθών που παρέχει ο δήμος και οι δημοτικές του επιχειρήσεις, μαθαίνοντας γι αυτή την κατάσταση έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση αισθανόμενοι ότι είναι τα "κορόιδα" της όλης υπόθεσης.
Θ. ΣΤΥΛΟΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝΟ, Θανάσης Στύλος, αφού επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει πριν από δυο εβδομάδες, δηλαδή ότι η δημοτική επιχείρηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις τελών ελαφρύνοντας χιλιάδες δημότες και απαλλάσσοντάς τους από αδικίες του παρελθόντος, τόνισε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί και ότι ήρθε πλέον η ώρα για να πληρώσουν τις εδώ και χρόνια οφειλές τους κάποιοι από τους μεγαλοοφειλέτες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Θανάσης Στύλος, δήλωσε: "Θα θυμίσω ότι προεκλογικά ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑΑΝΟ και ότι θα μειωθούν τα πάγια και θα ορθολογικοποιηθούν οι τιμές των τελών ύδρευσης.
Αυτές οι δεσμεύσεις μας γίνονται πλέον πράξεις. Και συγκεκριμένα, άρχισε πια η ΔΕΥΑΑΝΟ να μετράει τα ρολόγια της ύδρευσης ενώ άλλαξε και την τιμολογιακή της πολιτική.
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΑΝΟ επί ημερών του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου δεν κατέγραφε την κατανάλωση του νερού από ρολόγια αλλά επέβαλε οριζόντια ένα τέλος ύψους 120 ευρώ το οποίο πλήρωναν άπαντες, δηλαδή το ίδιο ποσό πλήρωναν ακόμη και οι ηλικιωμένοι με ένα μικρό σπίτι 30 τ.μ. αλλά το ίδιο ποσό ίσχυε και για τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Αυτή όμως η τιμολογιακή πολιτική αποτελούσε μια πολύ μεγάλη αδικία για τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας, ιδιαίτερα δε για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Αυτή, λοιπόν, η πολιτική διορθώθηκε και αυτό το βλέπουμε στα τέλη ύδρευσης του 2012.
Συγκεκριμένα, πήραμε απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝΟ και θα ισχύει για το έτος 2012, ως εξής: Το πάγιο από 120 ευρώ διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ετησίως, με 150 κυβικά νερού δωρεάν, ενώ πάνω από 150 κυβικά θα ισχύουν οι εξής χρεώσεις: 150 - 250 κυβικά, 0,20 λεπτά ανά κυβικό. 251 - 350 κυβικά, 0,30 λεπτά ανά κυβικό. 351 - 450 κυβικά, 0,40 λεπτά ανά κυβικό. Και 451 και πάνω, 0,50 λεπτά ανά κυβικό", ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΑΝΟ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ...
Ο κ. Στύλος, όμως, ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε σαν ΔΕΥΑΑΝΟ να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δηλαδή άλλοι μεν να πληρώνουν και μάλιστα όντες συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες, φτωχοί, ανάπηροι και άνεργοι, άλλοι δε, κυρίως μεγαλοοφειλέτες, να μένουν στο απυρόβλητο.
Αυτά τελειώσανε. Θα πρέπει να πληρώνουν όλοι και ιδίως οι μεγαλοοφειλέτες. Εκείνοι που πληρώνουν δεν είναι κορόιδα. Να είναι κάποιος πολύ φτωχός και να μη μπορεί κάποιος να πληρώσει, αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά να κάνουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες το κορόιδο και να μην τους ενοχλεί κανείς, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Γι αυτό αποφασίσαμε να γίνεται διακοπή νερού σε όσους συνεχίζουν να κωφεύουν. Δεν θα προβούμε, βέβαια, άμεσα σε διακοπή νερού. Θα το ανακοινώσουμε παντού, θα τους προειδοποιήσουμε, θα τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, θα τους δώσουμε την ευκαιρία να επανορθώσουν, να έρθουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όμως, όσοι δεν συμμορφωθούν, ιδίως εκείνοι που είναι μεγαλοοφειλέτες, τότε το δίκαιο και το σωστό είναι να τους κόψουμε το νερό.
Θα πρέπει βέβαια να αποκαλύψω ότι ήδη δεχόμαστε απειλές από κάποιους μεγαλοοφειλέτες ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν τα οφειλόμενα και ότι αν τολμήσει η ΔΕΥΑΑΝΟ να τους κόψει το νερό, τότε θα προβούν σε βιαιοπραγίες.
Θέλω όμως να πω ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους τους πολίτες, είτε είναι οικονομικά επιφανείς, είτε όχι. Και ως προς τις απειλές, εκείνο που έχω να πω είναι ότι έχουμε λάβει τα μέτρα μας, δηλαδή σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να προβούν σε πράξεις βίας, τότε ας το σκεφτούν πολύ καλά. Έχουν γνώση οι φύλακες..."!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: