Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επιβραδύνεται σταθερά η πιστωτική επέκταση

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012





http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/3E36D52FA464D2BC0BA3832F733E47DC.jpg
ΣE συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας παραμένει η πραγματική οικονομία, καθώς και τον Νοέμβριο ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε στο -2,4%, από  -2,2% τον ...Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί παράγοντες δεν αποκλείουν ο ρυθμός υποχώρησης της τραπεζικής χρηματοδότησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να προσεγγίσει ακόμη και το -3% στο τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια η χρηματοδότηση θα είναι δύσκολη, πιέζοντας έτσι και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

Στην πραγματικότητα όμως, ο ρυθμός υποχώρησης της τραπεζικής χρηματοδότησης σε ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερος αφού οι μεγάλου ύψους καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης δανείων και, σε μικρότερο βαθμό, τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο «κρατούν» τα υπόλοιπα σε σχεδόν σταθερό επίπεδο, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, τη στιγμή που οι νέες εκταμιεύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αναλυτικά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε -2,4% τον Νοέμβριο του 2011. Συνολικά, τον Νοέμβριο του 2011 η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.267 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -6,5% από -5,7% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 506 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Νοέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση.

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικές πηγές η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης συνδέεται με τη δυσμενή εξέλιξη των παραγόντων που επηρεάζουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση δανείων και η οποία, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οφείλεται στο μεγάλο βάθος της ύφεσης και στο κλίμα αρνητικής ψυχολογίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οσον αφορά την πλευρά της προσφοράς, σημαντική επίπτωση έχει η περιορισμένη δυνατότητα των τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα, με το περιβάλλον μάλιστα να επιδεινώνεται περαιτέρω και να τις αναγκάζει να αυξάνουν την εξάρτηση από το ευρωσύστημα. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι πιέσεις προς απομόχλευση που ασκούνται εν όψει ανάγκης για πρόσθετα κεφάλαια, αλλά και η ανοδική πορεία των επισφαλειών. Στο εξάμηνο, ο δείκτης για το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 12,5% ενώ κάθε τρίμηνο το σύστημα επιβαρύνεται κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια και ποσοστό 1%-1,2% προστίθεται στον επίσημο δείκτη.
Πηγή: Express.gr
Κ. Παπαγρηγόρης
kpap@express.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: