Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Τηλε-ραντεβού με φόντο τα σενάρια χρεοκοπίας - Η Ελλάδα σε κρίση - Διάσκεψη μέσω κάμερας για Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί, την ώρα που συνεχίζεται η νευρική κρίση σε Αθήνα και Ευρώπη

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Επτά παρά τέταρτο απόψε θα σχηματιστεί τηλεφωνικά το τρίγωνο Αθήνα - Βερολίνο - Παρίσι, στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της κρίσης χρέους που μαστίζει την ...ευρωζώνη και πλήττει κυρίως την Ελλάδα. Η τηλεδιάσκεψη, που δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί αν θα είναι και με... κάμερα, μεταξύ Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί, έχει αντικείμενο - κατά την ελληνική πλευρά - την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως το σωσίβιο για τη διάσωση της χώρας. Αλλά κυβερνητική πηγή έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα είναι το μοναδικό αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών. «Μπορεί να είναι και άλλα θέματα».
Τι μπορεί να είναι αυτά τα άλλα θέματα δεν το διευκρίνισε, αλλά μια έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου, του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου και του διευθύνοντος συμβούλου Απόστολου Ταμβακάκη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά, πυροδότησε ένα όργιο φημών ότι επίκεινται «σοβαρές αποφάσεις» - από συντεταγμένη χρεοκοπία έως αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.
Αποφάσεις αυτού του επιπέδου φυσικά δεν ελήφθησαν, η σύσκεψη ολοκληρώθηκε σε περίπου μιάμιση ώρα και ταυτόχρονα περίπου ανακοινώθηκε η διάψευση (από το Παρίσι) μιας άλλης είδησης που είχε μεταδοθεί νωρίτερα και πυροδότησε επίσης όργιο φημών, ότι «σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Νικολά Σαρκοζί, Ανγκελα Μέρκελ και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα κάνουν ανακοινώσεις για την Ελλάδα».

ΑΛΑΛΟΥΜ. Τόσο η σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όσο και η «είδηση» για κοινή δήλωση Σαρκοζί - Μέρκελ - Βαν Ρόμπαϊ, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου ακόμη και υπουργοί τηλεφωνούσαν μεταξύ τους για να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η στάση που πρέπει να τηρήσει κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τους συμμετέχοντες τόσο για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας όσο και για την κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Νωρίτερα σήμερα, και πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει σε άτυπη συνεδρίαση την Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να ζητήσει και τη γνώμη των βασικών υπουργών της κυβέρνησης.
Η χθεσινή σύσκεψη δεν είχε τίποτε το δραματικό, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μάλιστα εκτιμούν ότι στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία, «αλλάζει κάπως το κλίμα» - αποτιμώντας ως θετική την παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία.

Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΡΕΣΛΕΡ. Αναφορικά πάντως με τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, και ειδικά μετά την παρέμβαση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων της Γερμανίας και αντιπροέδρου της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, που ουσιαστικά υπέδειξε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «για να σωθεί το ευρώ», η Αθήνα είναι πεπεισμένη ότι η παρέμβαση δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα πιστεύεται ότι επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως εξιλαστήριο θύμα προκείμενου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης μπροστά στη σχεδιαζόμενη βοήθεια προς την Ιταλία και την Ισπανία, που είναι οι «μεγάλοι ασθενείς» της ευρωζώνης.
«Μπορεί και να μας πετούσαν έξω χωρίς να το καταλάβουμε», ανέφερε κυβερνητική πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, απηχώντας με αυτό τον τρόπο τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στην Αθήνα η εντεινόμενη συζήτηση για πιθανή έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Δευτερευόντως, η Αθήνα συνδέει τη στάση των Φιλελευθέρων με τη διαγραφόμενη καθίζησή τους στις προσεχείς εκλογές για το γερμανικό Κοινοβούλιο (πρόγευση αυτής της κατάρρευσης έχουν πάρει οι Φιλελεύθεροι στις έως τώρα τοπικές εκλογές). ΝΕΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: