Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβα απολύσεων - Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών σε 151 φορείς για 3.000 υπαλλήλους

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβα απολύσεων για 3.000 υπαλλήλους συνιστά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς 151 φορείς με την οποία οι διοικήσεις τους..
καλούνται να υποβάλλουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού με τουλάχιστον 10% του προσωπικού τους ως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Το σύνολο των εργαζομένων στους 151 φορείς φτάνει τους 30.000, ενώ ακολουθεί και δεύτερη επιστολή σε εισηγμένες επιχειρήσεις του δημοσίου οι οποίες απασχολούν 200.000 υπαλλήλους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στη ...σέντρα της πιθανής απόλυσης φτάνουν τους 23.000.

Στη δεύτερη λίστα άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, εταιρείες δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι σε πρώτη φάση θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία εργαζόμενοι από 151 φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, το ΑΠΕ, η ΔΕΘ, το Αττικό Μετρό, η ΕΑΒ, η ΕΒΟ, η Κτηματολόγιο, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών και πολλοί οργανισμοί λιμένων.

Στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων για εργασιακή εφεδρεία μπαίνουν όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ).

Στη συνέχεια, η "δαγκάνα' της εργασιακής εφεδρείας επεκτείνεται σε εργαζόμενους με "χαμηλά" προσόντα όπως εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων, σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κλπ.

Οι φορείς έως τις 26 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών οι προτάσεις, οι οποίες κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του κάθε φορέα ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα εφεδρείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε δεύτερη φάση εάν ο φορέας απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, αναφέρει η εγκύκλιος.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα να έχει ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών το πολύ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: